Tisztújítás a Jobbikban

2008. június 14-én tartotta II. országos tisztújító kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Bár az elnökség mandátuma csak év végén járt volna le, az előrehozott tisztújításra azért került sor, mert két elnökségi tag, Kovács Dávid alelnök és Nagy Ervin választmányi elnök kiválásával négy főre csökkent az elnökség taglétszáma.

A kongresszuson a küldöttek egy elnöki és négy alelnöki pozícióra választottak jelölteket. A párt belső jelölőgyűlésein elnöki posztra egyhangúlag Vona Gábort jelölték a szervezetek. Alelnöki pozíciókra 17 Jobbik tag kapott jelölést, közülük hatan lépték át az érvényességi küszöböt:
-Balczó Zoltán, a Jobbik eddigi országos alelnöke,
-Bíber József Tibor, a Jobbik eddigi országos alelnöke,
-Szegedi Csanád, a Jobbik eddigi országos alelnöke,
-Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei elnöke és a Nemzeti Őrsereg egyik alapítója,
-Murányi Levente, a Jobbik solymári elnöke és a Magyar Gárda Egyesület alapító tagja,
-Novák Előd, a Jobbik akciócsoportjának vezetője.

A tisztújító kongresszus előtt Bíber József Tibor a Jobbik eddigi alelnöke bejelentette, hogy egzisztenciális okok miatt nem indul újra az alelnöki tisztségért. A küldöttek úgy döntöttek, hogy a kiélezettebb verseny érdekében az érvényességi küszöböt át nem lépett, de nagyszámú jelölést kapott Tóth Péter Csongrád megyei szervezőt, a Jobbik szegedi elnökét is érvényes alelnökjelöltnek tekinti. Ennek megfelelően végül hat alelnökjelölt és egy elnökjelölt ismertette programját a kongresszus előtt.

Az elnöki posztra 157 szavazattal Vona Gábort választották a küldöttek. A hat alelnökjelölt közül Balczó Zoltán 135 szavazatot, dr. Gyüre Csaba 132 szavazatot, Murányi Levente 85 szavazatot, Novák Előd 83 szavazatot, Szegedi Csanád 146 szavazatot és Tóth Péter 17 szavazatot kapott.

A Jobbik új elnöksége

Elnök: Vona Gábor

Alelnökök:
-Balczó Zoltán,
-Dr. Gyüre Csaba,
-Murányi Levente,
-Szegedi Csanád.

A tisztújítás után a küldöttek az alábbi nyilatkozatot fogadták el az ír népszavazással kapcsolatban.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom kongresszusának nyilatkozata

Az ír nép nemet mondott a Lisszaboni szerződésre, nemet mondott a központosított brüsszeli hatalomra, kiállt önrendelkezésének megtartása mellett. Ezzel kudarcba fulladt Európa politikai elitjének az a cinikus szándéka, hogy a francia és a holland referendummal előzőleg már elutasított uniós alkotmányt antidemokratikus módon kényszerítse Európa népeire. A magyar parlament kormánypárti és ellenzéki együttműködéssel, Gyurcsány Ferenc szolgai ígéretét teljesítve, a tagállamok közül elsőként fogadta el ezt a szerződést, miközben annak tanulmányozására a képviselőknek módjuk sem volt.

2008. március 9-én bebizonyosodott, hogy az Országgyűlés és a nép akarata lényeges kérdésekben ellentétes lehet, s az emberek többsége közvetlenül élni kíván demokratikus jogaival. Ennek tükrében a Jobbik Magyarországért Mozgalom kongresszusa felszólítja a parlamenti pártokat, hogy az elvetett szerződés bármilyen módosítása esetén, annak elfogadásáról népszavazást írjanak ki. Kellő mélységű és többoldalú tájékoztatást követően a magyar nép közvetlen joga legyen ebben a meghatározó kérdésben igent vagy nemet mondani."

barikád.hu

Nincsenek megjegyzések: