Ferencvárosi időközi választás után

Mondhatnánk, hogy az eredmények önmagukért beszélnek. A Jobbik által elért 8,5 százalék reményre adhat okot, valós politikai alternativa jelent meg az immár közel 20 éve regnáló hatalmi elittel szemben, amely már az átlagemberek szintjén is érzékelhető.

Bár talán túl nagy jelentőséget sem kell az eredménynek tulajdonitani, ha hiszünk a mindig megfontolt politológusainknak: a részvétel nagyon alacsony volt; a radikális szavazók érezhették, hogy tétje van a választásnak s ezáltal sokkal nagyobb aktivitást mutattak; a fásult és kiábrándult "csendes töbséggel" szemben. De mégis van egy nagyon árulkodó jel. Az SZDSZ kemény magja hasonlóan hozzánk, nem szívesen lustálkodják el az eféle megmérettetéseket, különösen akkor ha pártjuknak bizonyítania kell s egyébként is a náci veszély egyre fokozódik. S mégis a Jobbik több mint 3 %-kal múlta felül őket.

Úgy érzem, a sokszor kárhoztatott "birka nép" ha lassam is de megértette, mi is az SZDSZ. Éppen ez ad okot az örömre, ha erre képes az arctalan tömeg, ebben a balliberális média tengerben, talán azt is felfoghatja idővel, hogy a parlamentben, a képviseletünkre esküdött pártok leginkább kicsinyes sokszor személyes hatalmi érdekeik szolgálói. A büvös fogalom számukra a szavazat maximalizálás, s nem az éppen haldokló nemzetünk megmentése. Ugyanakkor naívaknak sem kell lenni, hogy a Jobbikban vagy akár a tágaban értelmezett radikális oldalon, hasonló jelenség ne fordulhatna elő (lásd:Novák Előd-Tomcat viszály), de mégis bízom benne, hogy mi felül tudunk emelkedni, s nem követjük el úgyan azokat a hibákat amit pl. a MIÉP megtett, mivel nem nagyon van az országnak további lehetősége

Furcsa, hogy ezt mondom, de jó, hogy most nem kaptunk 20%-ot, úgyanis könnyű elbizakodottá válni ahogy láthattuk korábban a közel 15%-os eredményt elérő MIÉP-et a 2001-es Dabasi időközi vállasztást követően. Szóval a 8,5% azt jelenti, hogy jó irányba haladunk, de azt is, hogy még rengeteg tendője van a pártnak ahogyan azt Vona Gábor is említette.

Roppant fontos még, hogy a következő fordulóban legalább annyian szavazzanak a Jobbikra mint most tették, ha ez bekövetkezne, vagy különösen akár ha picivel növekedne is az érték, az eredményre bátran hivatkozhat és építhet rá a jövőben.

1 megjegyzés:

Gazvezir írta...

Még ismerkedek a rendszerel, a következő jobb lesz.