Jobbik népszavazási kezdeményezés

Két olyan népszavazási kezdeményezést is hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor adott be.
Az egyik kezdeményezés szövege: „Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor 12. életévét betöltötte?”
A másik kezdeményezés így szól: „Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?”

Hitelesítette az OVB a Jobbik népszavazási kezdeményezését

Két olyan népszavazási kezdeményezést is hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor adott be.

Az egyik kezdeményezés szövege: "Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor 12. életévét betöltötte?"

A másik kezdeményezés így szól: "Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?"

Az OVB szerdai ülésén összesen 22 népszavazási, illetve népi kezdeményezésről döntött, húsz esetben különböző okok miatt - az egyértelműség hiánya, formai hibák vagy költségvetési érintettség - nem hitelesítette a feltenni szándékozott kérdéseket.

Szerkesztőségünk megkereste Vona Gábort, mit szól ahhoz, hogy az OVB hitelesítette két beadott kérdésüket, aki tőlünk hallott a hírről.

"Csalódott vagyok. A poharat nem félig telinek érzem, hanem nagyobbrészt üresnek. 7 kérdést adtunk be ugyanis, és ebből csupán kettőt fogadott el a választási bizottság. Nem szeretnék rangsort felállítani a kérdések között, mert mindegyik fontos a magyar-cigány együttélés nemzeti minimumának meghatározásához, de úgy érzem, pont a fontosabb - a segélyezést, az uzsorázást és a közbiztonságot érintő - kérdésekben kaptunk piros lámpát. Még nem láttam az OVB indoklását, nagyon kíváncsi vagyok rá." - mondta a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mit terveznek, Vona egyértelműen az ügy folytatása, vagyis a maradék öt kérdés újbóli benyújtása mellett foglalt állást.

mno.hu - barikád.hu

Siker-e a Jobbik számára az OVB döntése? - barikád.hu interjú Balczó Zoltánnal, a Jobbik alelnökével

Az Országos Választási Bizottság július 16-ai ülésén döntött a Jobbik Magyarországért Mozgalom által benyújtott népszavazási kezdeményezések hitelesítéséről. E döntésekről és következményeiről kérdeztük Balczó Zoltánt, a párt alelnökét, aki részt vett a kérdések megfogalmazásában.

- A médiumok többsége azt a hírt közölte, hogy az OVB hitelesítette a Jobbik elnöke, Vona Gábor által benyújtott népszavazási kérdőíveket. A pontos információ azonban az, hogy a hét kérdés közül kettőt fogadtak el. Ezt a Jobbik sikernek, vagy kudarcnak tekinti?

- Valóban, a döntést úgy is értelmezhetjük, hogy az Országos Választási Bizottság a hét kérdésből ötnek a hitelesítését megtagadta. A további lépéseinkről az elutasítások indoklásának elemzését követően tudunk határozni. Nem jogvégzettként is annyit meg tudtunk állapítani, hogy egyes kérdéseket kisebb módosítással az elfogadás esélyével újólag benyújthatunk. Más kérdések esetében vagy tudomásul vesszük az elutasítást, vagy az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Természetesen ezekről a lépésekről jogi szakértőink véleménye lapján fogunk dönteni.

- Mely témákban lát esélyt a módosítással való elfogadtatásra?

- A rendszeres szociális segély folyósításának közmunkavégzéshez kötése kérdésében hatályba lépésként a népszavazást követő év január 1-jét jelölve meg elkerülhető a folyó év költségvetésére gyakorolt hatás. (Amelyik kérdésben ezt kikötöttük, ott persze talált más kifogást a testület.) A jogosulatlan pénzügyi tevékenység büntetési tételének szigorítása esetében a kérdést azzal kell kiegészítenünk, hogy egyébként ez a tevékenység jelenleg is büntetést von maga után. A rendőrség feladataként 2000 fő lakosonként javasolt körzeti megbízotti rendszer esetében pontosítanunk kell, hogy mit értünk, hány főt a rendszer alatt. Arra a kérdésünkre, mely szerint: Egyetért-e azzal, hogy a harmadik gyermektől a családi pótlék helyére a vele azonos összegű személyi jövedelemadó kedvezmény lépjen a népszavazást követő év január 1-jétől? – a költségvetési kihatás az elutasítás indoka, holott ez a változás az államra többlet terhet nyilvánvalóan nem ró. Ebben a kérdésben tehát az Alkotmánybírósághoz fordulást kell mérlegelnünk.

- Az elfogadott két kérdés a szándékos bűncselekményt elkövető büntethetőségi korhatárát 12. életév betöltésénél húzná meg, illetve lehetővé tenné a közoktatási törvény módosításával a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanuló intézményből való eltávolítását. Amennyiben a további kérdések közül egyet sem sikerülne elfogadtatni, belekezdenek-e az aláírásgyűjtésbe?

- Népszavazási kezdeményezésünket a munka és a közbiztonság tárgyában nyújtottuk be, az elfogadott két kérdés ezt nem fedi le, és olyan látszatot kelthet, mintha a Jobbik önmagában a kiskorúak, illetve a tanulók cselekményeinek szankcionálásában látná a megoldást. Ezért tartom nélkülözhetetlennek, hogy olyan kérdéseket is el tudjunk fogadtatni, ami a munkára, illetve a közbiztonság más területeire vonatkoznak.

- Végezetül, mennyiben tekinti megalapozottnak azt az állítást, mely szerint a Jobbik népszavazási kezdeményezése a cigányság ellen irányul?

- Magyarországon elvileg törvény előtti egyenlőség van, így az általunk kezdeményezett módosítások törvényerőre emelkedése esetén azok mindenkire vonatkoznak, etnikai hovatartozás nélkül. Természetesen nem akarunk képmutatók lenni, hiszen azt a népszavazást bejelentő Utolsó esély – 2008 című közleményünkben is vállaltuk: „Bár az általunk felvetett kérdésekkel minden magyar állampolgár számára le akarjuk fektetni a munka és a közbiztonság nemzeti minimumát, de nem titkolt célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk a cigányság azon jelentős részének, amelyik azt képzeli, hogy neki minden megengedett, hogy rá a törvények nem vonatkoznak, és hogy munka nélkül, mások kárára is lehet boldogulni.” Népszavazási kezdeményezésünk tehát nem valakik ellen irányul, hanem a társadalom döntő többségének - beleértve a cigányság tisztességesen élő részét is – érdekében született.

barikád.hu

Nincsenek megjegyzések: