Szonda Ipsos: 10%-on vannak az "extraradikálisok"!!!

10szazalek

Május környékén a Századvég-Forsense kutatásai szerint az emberek 7%-a vallotta azt, hogy szimpatizál a Jobbikkal. A minap Balogh Gyula, volt országgyűlési képviselő hivatkozott egy eltitkolt kutatásra, amely szerint a radikális párt (ma) 10%-on áll. Most megszólalt a Szonda Ipsos vezető kutatója, Závecz Tibor is. Elmondta, hogy a kutatásaik szerint 9-10 szálék körül mozog az "extraradikális" nézeteket vallók száma, ami hét-nyolcszázezer embert jelent.

Závecz Tibor a 168 Órának elmondta, hogy ezek a szavazók a liberális demokráciát anarchikus berendezkedésnek érzik. Mindenek feletti értéknek tartják a rendet. Egyúttal azt is tartják, hogy a rend megteremtése az ő feladatuk. A legerősebb hívószó számukra a „magyarság”, amelynek határait ők szabnák meg.a6 másolata

"Azért erős a jelenlétük, mert a légkör depressziós, s a hitehagyott hangulatban nemcsak a negatív érzelmek erősödnek: tombolnak az előítéletek is. A hangjuk messzebbre hallatszik. Jellemző sérelem a fiatal, állástalan réteg rezignációja, amely képtelen belépni a munkaerőpiacra." - állítja a kutató.

Majd így folytatja: "Ez a hét-nyolcszázezer ember „túlvezérelten kommunikatív”. Nemhogy nem állnak meg „eszméik képviseleténél”, de rá akarják erőltetni nézeteiket környezetükre is. Nem múló harci lázban égnek. Nem is kell nekik feladatot adni, állandóan aktívak. Ők azok, akiket fölösleges arra noszogatni, hogy politikai eseményekben (tüntetés, választás) részt vegyenek. Jellemző, hogy a választási részvételi hajlandóság körükben nyolcvan-kilencven százalékos, míg a teljes magyar társadalomé ötven alá zuhant."

A kutató természetesen kitér a Magyar Gárdára is. "Most épp egy olyan militáns csoport, a Magyar Gárda betiltásának bírósági procedúrája zajlik – háromnegyed éve –, amelynek törvénytelen voltát mindenki elismeri."  A Jobbik nevének kimondását, mint valami tiltott tabut az egész interjúban kerüli. Ha esetleg szóba kerülnek pártok, akkor Závecz igyekszik bagatellizálni a radikális párt lehetőségeit, de azt elárulja, hogy ez a 9-10 % nem szívesen szavazna a Fideszre.

168ora.hu - barikád.hu

Nincsenek megjegyzések: