Csak azért is szolidaritás

"Több érdekes eleme is van a szerdára tervezett országos munkabeszüntetésnek. Bár első pillantásra úgy tűnhet, ez lesz emberemlékezet óta a legnagyobb ilyen típusú erődemonstráció Magyarországon, azért azt nem árt leszögezni, hogy a hat nagy szakszervezeti tömörülésből csak a legkisebbek közül állt mögé kettő. Megtévesztő lehet azok hosszú listája is, akik támogatják az akciót, hiszen ők nem a sztrájkban, hanem az azt követő demonstrációban fejthetik majd ki ellenérzésüket a kormány politikája ellen.
Furcsa ez a sztrájk amiatt is, mert a kifogásolt intézkedésekről vagy már jóval korábban született döntés (korkedvezményes nyugdíj szigorítása), vagy épp most folyik róluk a vita az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és a koalícióban (egészségügyi reform), vagy szinte ad hoc jelleggel emelték be a közös kalapba (vasúti szárnyvonalak megszüntetése). Ehhez képest úgy tűnik, hogy számos résztvevő saját, partikuláris problémája miatt csatlakozik az akcióhoz (például a GE dolgozói a fényforrásgyártás Kínába telepítése miatt). Az országos ügyek csak apropót szolgáltatnak a közös fellépéshez....

...A sztrájk senkinek nem jó. Kárt okoz a munkaadónak, de közvetve a munkavállalónak is. Ezért kellene több időt tölteni a tárgyalóasztalnál, a lövészárkok helyett pedig inkább hidakat építeni."

Gaál Csaba VG.hu

 

Elbagatellizálni az elégedetlenséget? Ilyet csak egy olyan ember tesz, akinek ugyan mindegy, a szar is jó. Erre mondom, csak azért is szolidaritás. Az egészségbiztosításunk, a nyugdíjunk veszélyben van. Az egész magyar társadalom ellene van a „reformoknak”. Ki mer, ki nem mer nyíltan nyilatkozni, kiállni magáért.

A minap olvastam valahol, hogy a szerdai demonstráció a jéghegy csúcsa.

Véleményem szerint, ha sikeres lesz a szerdai demonstráció, akkor nem a jéghegy csúcsát látjuk, hanem csak a szegélyét, mi érinti a vízfelszínt. Vajon, milyen magasra emelkedik a csúcsa? Ezt még senki nem láthatja, de a cél tiszta a kormány hátráljon meg, a kormány változtasson politikáján, de ha nem tud, mondjon le. Adja át a terepet egy olyan politikai erőnek, mi társadalmi konszenzussal, a polgárok támogatottságával, képes dolgozni. Csak azért is szolidaritás, holnap legyünk bátrak, álljunk ki magunkért, együtt.

Ideje van a cselekvésnek, mert később már késő. Csak azért is szolidaritás!

Nincsenek megjegyzések: