Elmarasztaló emberi jogi jelentés oláhiáról

Elmarasztaló emberi jogi jelentés Romániáról

2009.02.27.

Ismét súlyos bírálatokat fogalmaz meg Romániával szemben az a jelentés, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériuma állít össze évente az emberi jogi helyzetét vizsgálva. A dokumentum elmarasztalja az egyéni választókerületes választási rendszert, amely negatívan befolyásolja az állampolgárok parlamenti képviseletét, megemlíti, hogy továbbra is virágzik a nagykorrupció, és a vallási és etnikai diszkrimináció sem szűnt meg.
A jelentés szerint a választójogi törvény aránytalanul megnehezíti a parlamenten kívüli kisebbségi szervezetek bejutását a törvényhozásba, ami elsősorban az RMDSZ-nek és a roma pártnak kedvez.
A korrupció kapcsán felrója, hogy még egyetlen korrupcióval vádolt magas rangú tisztviselőt sem ítéltek börtönbüntetésre. Megemlíti, hogy kísérlet történt a büntető törvénykönyvben rögzített eljárás enyhítésére, és azt is, hogy az állampolgárok számára nehezen elérhető a korrupciós ügyek bejelentését szolgáló rendszer. A jelentés a negatívumok közé sorolja, hogy az átvilágítótestület hatáskörének megnyirbálásával továbbra is akadályozzák a Ceausescu-rezsim titkosszolgálatának (Securitate) irattárába való betekintést.
A jelentés egemlíti, hogy a diszkriminációellenes tanács elé került 837 ügyből csupán 462-t oldottak meg, ezek közül 116 etnikai, 15 pedig vallási alapú diszkriminációra vonatkozott. A bírálat szerint a törvényhozás két házában működő emberi jogi bizottságok rendszerint a bizottságokat alkotó pártok álláspontját tükrözik.

kitekintő.hu

Nincsenek megjegyzések: