Orbán Viktor levélben kíváncsiskodik a Jobbikról

Orban_Viktor_kiskoru Nemrég a 168 Óra című szélsőséges hetilapban Szijjártó Pétert kérdezték a Fidesz Jobbikhoz fűződő viszonyáról. A riporter azt tudakolta, hogy a polgári-liberális párt milyen taktikával válaszol a nemzeti párt megerősödésére. A minap Orbán Viktor első emberévé kinevezett ex-szóvivő a tőle szokásos – kissé irritáló – magabiztossággal válaszolt. „Stratégiát kidolgozni csak komoly dolgok kapcsán szokás, mi pedig komoly dolgokkal akarunk foglalkozni”. A Jobbik szerinte nem komoly dolog.

Úgy tűnik azonban, hogy az elnöki kabinetvezető posztja még nem jelent belső körös státuszt. A fideszes titán ugyanis tájékozatlannak bizonyult pártja elnökének stratégiaépítési terveivel kapcsolatban. Egy Fidesz-tag olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendszeresen érkező „személyes üzenet Orbán Viktortól” levelében éppen a Jobbikról érdeklődik a Fidesz elnöke.

A polgári-liberális párt elnöke tagsága véleményét ezúttal az előrehozott választással, az adópolitikával és a Jobbikkal kapcsolatban kéri ki. A vizsgált témák között szerepel a következő két kérdés: „Szimpatikus-e Önnek a Jobbik politikája?” vagy „Van olyan elemzői vélemény, amely szerint a Jobbik létezése az MSZP-nek hasznos. Ön egyetért-e ezzel a megállapítással?”

A Fidesz tehát elkezdett komolyan számolni a Jobbikkal. Ennek egyik nyilvánvaló jele volt Kövér László kommunikációs „terrorcselekménye”, amikor a nemzeti pártot az MSZP kreatúrájának nevezte. A botrányos kijelentés inkább a visszájára sült el. A felháborodott Jobbik szimpatizánsokat még inkább elidegenítette a Fidesztől, másrészt a Fidesz fő stratégájának hitelességéről állított ki bizonyítványt. Figyelemre méltó az is, hogy az utóbbi hetekben, különösen a ferencvárosi választások óta, erőteljesen megcsappant a Jobbikhoz vagy a Gárdához köthető események bemutatása a polgári-liberális párthoz közel álló médiumokban. (A Szent Korona védelmében tartott több ezres demonstrációról egyszerűen nem számoltak be.) Az elhallgatás pár évvel ezelőtt még működött volna, ma inkább kétségbeesett kísérletnek tűnik arra, hogy megpróbáljon negligálni egy létező pártot és azt a szintén létező társadalmi igényt, amely a Jobbikot megkerülhetetlenné tette.

Az „egy tábor, egy zászló” stratégia évtizedes uralmának eddigi legkomolyabb válságához érkezett. A Fidesz tehát Szijjártó ál-magabiztos kijelentésével ellentétben igenis foglalkozik a Jobbik-kérdéssel. Csak egyelőre jó választ nem talál rá.

barikád.hu

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A 168órbán mi a szélsőséges te anyabaszó zsidó gyökér ???