A katolikus egyház is elutasítja


A katolikus egyház is beszállt a többbiztosítós egészségügyi modellről kialakult politikai vitába.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a magánbiztosítók megjelenésével romolhat az egészségügyi ellátás színvonala, és kevesebben tudják majd igénybe venni az egészségügy szolgáltatásait.

A több-biztosítós rendszer bevezetésével sérülni látszik az a szolidaritási elv, amelynek alapján mindenki anyagi lehetőségei alapján fizet tb-járulékot, és tényleges rászorultság alapján részesül egészségügyi ellátásban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egészségügyi bizottságának elnöke.

Beer Miklós váci megyéspüspök arra a kérdésre, hogy miért vesz részt az egyház az egészségügyről szóló politikai vitában, közölte: keresztény emberként felelősnek érzik magukat a társadalom legelesettebbjei és leginkább kiszolgáltatottjai, a betegek, szegények iránt.

A bizottsági elnök hozzátette: mielőtt megtették volna nyilatkozatukat, közgazdászokat, orvosokat, társadalombiztosításban dolgozókat kérdeztek meg, akiknek egyértelmű véleménye az volt, hogy az országnak nem lenne szabad belevágnia az egészségbiztosítási rendszer kockázatos megváltoztatásába.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egészségügyi bizottsága úgy látja: szükség lenne a szolidaritási elv további érvényesítésére, és egy új társadalombiztosítási rendszer bevezetése helyett a meglévő hibáit kellene kijavítani.

(InfoRádió)

Nincsenek megjegyzések: