Liga sztrájk

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan és miként lehet sztrájkolni december 17-én, a LIGA által meghirdetett országos nyomásgyakorló akció keretében. Mellékletként letölthetők a nyilatkozatok és bejelentőlapok.

A Liga által 2007. október 15-én a Kormánynak bejelentett sztrájkkövetelések tekintetében az egyeztető tárgyalások csak 2007. november 15-én kezdődtek meg.  Sem ekkor, sem a november 19-i tárgyalási napon nem jött létre a felek között a követelések tárgyában egyezség.

sztrájk plakát b

A november 21-én megtartott sztrájkok és a demonstrációt követően sem közeledett a felek álláspontja.

A Liga a bejelentett követeléseket változatlanul fenntartja, és a miniszterelnöknek írt újabb levélben kérte az eredeti követelések tekintetében a tárgyalás folytatását, és azt, hogy a miniszterelnök személyesen vegyen részt a tárgyalásokban.

A miniszterelnök kabinetfőnöke a tárgyaló delegáció tagjait megjelölte, így a tárgyalások tovább folytatódnak az eredeti követelések tárgyában, amelyek az alábbiak:
- az egészségbiztosításban az üzleti érdekeltségű biztosítók bevonását tartalmazó koncepció visszavonása.
- a nyugdíj megállapítás 2008. január elsejétől érvényes szabályainak visszavonása.
-  a korkedvezményes nyugdíj rendszer átalakítása.
Fenti követelések tárgyában nem kell tehát ismét elkezdeni a sztrájktörvény szerinti egyeztető eljárást, ez a procedúra az október 15-i bejelentéssel megkezdődött, és 2007. október 27-én megvalósult a sztrájktörvény 2. § (2) bekezdése szerinti feltétel, azaz az egyeztető tárgyalás a sztrájkot kezdeményezőnek fel nem róható okból nem jött létre.

nem_nem mszp  Ebből az következik, hogy fenti követelések tárgyában tartott sztrájk jogellenessége az egyeztetésre vonatkozó törvényi előírások be nem tartása miatt nem állapítható meg.

A sztrájktörvény alkalmazásához kapcsolódó bírói gyakorlat szerint egyébként mód van a követelések módosítására is, ez önmagában nem teszi a sztrájkot jogellenessé. ( EBH. 2001.575)

Ez a lehetőség  csak a LIGA és a Kormány viszonyában áll fenn. Amennyiben a LIGA által meghirdetett sztrájkkövetelések mellé a szakszervezet olyan követelést is fel kíván venni, amelyeket a saját munkáltatóval szemben tudna érvényesíteni, az új követelések tekintetében alkalmazni kell a sztrájktörvény egyeztetésre vonatkozó szabályait.

Azok a szakszervezetek, amelyek a munkáltatójuknak a 2007. november 21-i sztrájkot bejelentették, és a Ligának a tárgyalásokban való képviseletre meghatalmazást adtak, az együttműködési kötelezettségük keretében tájékoztatják a munkáltatójukat, hogy a követelések tárgyában tovább folyik az egyeztetés a Liga és a Kormány között, és a követelések nyomatékosítása érdekében 2007. december 17-én újabb sztrájkot fognak tartani.

A közszolgáltatást végző munkáltatóknál ismét kezdeményeznie kell a szakszervezetnek a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatások tárgyában az egyeztető tárgyalást.

Azoknak a szakszervezeteknek, amelyek még nem csatlakoztak a LIGA által meghirdetett sztrájkhoz, a korábbi, 2007. okt. 26-i útmutató szerint kell eljárniuk, azaz a sztrájkbejelentést elküldik a munkáltatónak, a tárgyalásokban való képviseletükre pedig a LIGA részére meghatalmazást adnak.gyurcsany-szdzs

Tekintettel arra, hogy 2007. október 27-én a sztrájk előtti egyeztetés határideje már eltelt, a december 17-i sztrájkkal kapcsolatos bejelentés esetén a szakszervezetet már nem köti olyan határidő, amely be nem tartása esetén jogszerűtlen lehetne a sztrájk.
Az együttműködési kötelezettségre figyelemmel azonban célszerű a sztrájkbejelentést a sztrájk előtt néhány nappal megtenni. Erre azonban konkrét törvényi előírás nincs.

A december 17-i sztrájk nem figyelmeztető és nem szolidaritási sztrájk.

Figyelmeztető sztrájk a sztrájk előtti egyeztető tárgyalások alatt tartható, csak egy alkalommal, két órát meg nem haladó időre.
Szolidaritási sztrájk idegen célokért tartható, a LIGA által meghirdetett célok egyetlen szakszervezet számára sem idegen célok.

A december 17-i sztrájk a sztrájkot hirdető szakszervezet döntése szerint lehet határozott, vagy határozatlan időre szóló.

Demons plakát

Budapest, 2007. nov. 29.
                                                                                 

Máthéné dr. Bertók Judit
                                                                                         jogtanácsos

Letölthető állományok:

Nincsenek megjegyzések: