Szebb jövőt, Magyarország!

Lakossági fórumot és programismertetőt tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elnöke Kálmánházán.

Mit akar a Jobbik? Miért jött létre, mit képvisel? Dr. Gyüre Csaba rövid visszatekintéssel kezdte programismertetését. A Jobbik Mozgalom mint ifjúsági szervezet alakult a felsőoktatási intézményeken, ellenhatásként a BIT létrehozására, egyfajta jobboldali alternatívát nyújtva a fiatalság számára. Későbbi párttá alakulását az indokolta, hogy tagjai szerint a jobboldalon nem volt olyan hiteles szervezet, amely a magyarság érdekeit következetesen képviselte volna.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom kivételes politikai erő – mondotta dr. Gyüre Csaba. Eltekintve attól a rövid kezdeti időszaktól – amikor újdonságot, érdekességet jelentett –, gyakorlatilag a teljes magyar média hallgatásba burkolódzik, legyen az bal- vagy jobboldali. Mi ennek az oka? Egyszerű. A Jobbik valóban alulról szerveződő párt, semmiféle állami vagy egyéb támogatást nem kap; léte, megmozdulásai a tagok áldozatvállalásán múlnak. Ennek dacára – vagy éppen ezért – a mai magyar pártpalettán a legdinamikusabban erősödő párt, több mint 300 szervezettel és közel 4000 regisztrált taggal. Dr. Gyüre Csaba emlékeztetett arra, hogy az 1998-as országgyűlési választásokon győztes Fidesz 6000 taggal rendelkezett.
Félnek a Jobbiktól? Igen, félnek. De ezt a félelmet nem a párt programja vagy erőszakossága generálja. Attól félnek, ami minden ember számára nyilvánvaló: a mai magyar politika és politikusok elvesztették hitelességüket. A közvélemény-kutatások eredményei egy dolgot bizonyítanak: az ország lakossága nem bízik a politikában, kételkedik abban, hogy a politikai elit megoldást tud találni a válságra. Egyre nagyobb a Jobbik támogatottsága, a megkérdezett emberek egyre nagyobb hányada szavazna a Jobbikra. Ez félelmet kelt az MSZP-ben és a Fideszben egyaránt. Ezt a tényt támasztják alá az időközi választások eredményei is, hiszen az ebből leszűrhető következtetések szerint a Jobbik a harmadik legerősebb párttá vált. Ez különösen jelentős olyan helyen, mint például Ferencváros, amely az SZDSZ egyik bástyája volt. Nem csoda, ha ki akarják rekeszteni a mozgalmat, ezért aggatják rá a rasszista, szélsőjobboldali jelzőket.
A valóságot a Mozgalom cselekedeteiből és programjából lehet levonni. Cigányellenesség? A Jobbik tisztában van azzal, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei a romák. A régióban létező munkanélküliség – amely a romák esetében akár 80-90%-ot is eléri – megszüntetése, közmunkaprogram, vállalkozások idecsalogatása, a mezőgazdasági termelés fokozott támogatása – mindez szükséges a változáshoz. Dolgozhasson minden ember, szűnjön meg az a képtelen helyzet, hogy a segélyek összege magasabb, mint a minimálbér. A családi pótlék folyósítása a jelenlegi formában szűnjön meg, az automatikusan csak két gyerek után járjon. A harmadik gyermektől folyósítása regisztrált munkavállaláshoz kötődjön. Kapjon mindenki, legyen az cigány vagy „magyar”. Mi nem többségben és kisebbségben, nem magyarban és cigányban gondolkodunk, mi MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR érdekeit képviseljük, bőre színétől és származásától függetlenül – mondta dr. Gyüre Csaba.
Jogok és kötelezettségek egységes rendszere, amely mindenkire egyformán vonatkozik. A tendenciózus hírek és a valóság között óriási a szakadék – mondta Seres Tamás, a Jobbik fehérgyarmati képviselője. A helyi romákat rendszeresen provokálják. Kölcsönös volt az igény a helyzet normalizálására, ezért felvettük a kapcsolatot a helyiekkel. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a romák értesítik a Jobbikot, ha ilyen eset előfordul, az pedig rendszeresen mozog a terepen, elejét véve a provokációknak. A Jobbik számít a fehérgyarmati romák támogatására az EU-parlamenti és az országgyűlési választásokon. Ez lenne az a nevezetes rasszizmus? – kérdezte.
Rendpártiak vagyunk – mondta dr. Gyüre Csaba.
Rendpártiak abban az értelemben, hogy rendet kell tenni. Állítsuk vissza a csendőrség intézményét, hogy a vidék lakossága biztonságban érezze magát. Szűnjön meg a „wellnes-börtönök” gyakorlata, a bűncselekményt elkövetők dolgozzanak. Lakossági kérdés kapcsán kifejtette véleményét a halálbüntetés visszaállításáról. Egyre erősebb az igény e legsúlyosabb büntetési mód visszaállítására. Eredményességét tekintve szkeptikus. Mi az igazi visszatartó erő? Annak tudata, hogy bűn nem marad felderítetlenül és megbosszulatlanul. Az az igazi visszatartó erő, ha tyúklopástól milliárdos sikkasztásig senki sem ússza meg büntetlenül.
Az oktatás és az egészségügy a másik két kardinális kérdés.
Véget kell vetni az állami oktatás szétverésének, a liberális oktatáspolitika helyett vissza kell térni a keresztény-nemzeti szellemű oktatáshoz. Az emberek legyenek büszkék magyarságukra. Emberek legyünk és magyarok, a saját érdekeinket képviseljük, akár az EU ellenében is.
A magyar társadalom egészségügyi állapota katasztrofális. Minden embernek alkotmány adta joga egészségéhez, az egészséges élethez való jog. Ezt pedig az államnak garantálnia kell – mondotta, ezért ellene vagyunk az egészségügyi intézmények privatizációjának.
Mi a legfontosabb?
Az egység. A kirekesztés, a szembenállás, az uszítás helyett az összefogás. Nincs magyar és cigány, nincsenek ellentétes érdekek. Egy cél van: a jelenlegi tragikus folyamatok megfékezése, az ország, a társadalom életének jobbítása. Ehhez összefogásra van szükség, mindenkinek az összefogására. Ezen kell munkálkodnunk, ez mindenki alapvető érdeke. Mi egységes Magyarországban gondolkozunk.
Végezetül dr. Gyüre Csaba elmondta, a Jobbik Magyarország Mozgalom-Párt részletes programját a www.jobbik.hu honlapon találhatják meg.
Sárossy-Halász

Nincsenek megjegyzések: