A krumpli

A nejem: "Sütni való krumplink van itthon, főzhetek belőle, paprikás krumplit?"

?????????? –MI? Persze, krumpli az krumpli, ha főzöd, főző, ha sütöd, akkor sütő krumpli –válaszoltam neki. Azt gondoltam, ez megint valami liberális népbutítás, (a krumplit nem is a paraszt termeli, hanem a multik igényeinek megfelelően, modern nagyvállalatok gyártják, futószalagon). Annyit tudtam, hogy új krumpliból nem készítünk pl. mackot, hiszen az nagyon lédús… Nem hagyott a dolog és utána néztem mi a helyzet. Meglepett, de hasznos információkat találtam, és már értem, miért főzöm egy órán át, püréhez a krumplit és még is kemény marad (igaz, holtig tanul az ember).

Salátának való

A) Szilárd állományúak csoportjába azok a fajták tartoznak, amelyek főzés közben sem főnek szét, hanem feszesek maradnak, emiatt megfőve is jól darabolhatók. Ezekből készíthetők a legjobb krumplisaláták, hidegtálak, és a nem csak finom, hanem mutatós rakott krumpli is.

Krumplifajták: Desirée, Somogyi sárga kifli, Salátaburgonya

Vegyesen felhasználható

B) Közepesen szilárd állományúak azok a fajták, melyek az előző csoportnál omlósabbak, mégsem főnek szét elkészítésük során. Ezek a legkedveltebb és a leggyakoribb krumplifajták.

Salátához, tócsnihoz, püréhez, levesnek, főzeléknek kitűnő.

Ide tartoznak: Rózsakrumpli, Lilaburgonya, Góliát, Lorett, Hópehely, Kánkán

Pürének vagy rosejbninek való

C) A C típusba a lisztes burgonyák tartoznak, amelyekből a legpuhább pürék, tészták készíthetők. Ezenkívül süthetjük olajban hasábburgonyának vagy chipsnek, valamint sütőben, héjában sült krumplinak.

Lisztes fajták: Gülbaba, White Lady, Rijoha, Ella

Az egyes fajták íze és aromája közt is nagy különbségek lehetnek. A hazai fajták (Gülbaba, Rózsa) aromásabbak, viszont a betegségeknek, kórokozóknak kevésbé állnak ellen, mint a külföldön - elsősorban Hollandiában - nemesített, betegségekkel szemben rezisztens fajták (Desirée, Cleopatra, Kondor).

Ha a vásárlásnál az eladó nem tud felvilágosítással szolgálni a krumpli fajtájáról, akkor sütéshez inkább vöröses színű krumplival érdemes próbálkozni, püréhez pedig inkább a fehéressel.

Magyar burgonya fajták: http://www.gazdacoop.hu/magyarburg.htm

Államilag elismert fajták: http://www.gazdacoop.hu/allburg.htm

(edenkert.hu)

Nincsenek megjegyzések: