Interjú a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjével

18 A Felvidék egy részének visszacsatolását kimondó bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából két hete bevonult Királyhelmecre a magyar Nemzeti Őrsereg huszonnyolc, katonai egyenruhába öltözött tagja. Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztje azt mondja, az Árpád-sávos karszalag ellenére semmi közük a Szálasi-féle nyilaskeresztes párthoz; ők például a hun–magyar folytonosság eszméjét hirdetik.

Azt állítja, azért masíroztak át egyenruhában Szlovákiába, hogy a magyar kormánynak üzenjenek.

A kihallgatás során mi érdekelte leginkább a szlovák rendőröket?

A tényekre voltak kíváncsiak. Az csak a kihallgatás végén derült ki számunkra, hogy az Árpád-sávos karszalagunk, illetve az azon található szimbólum, az ősi rovásírás H betûje Szlovákiában tiltott önkényuralmi jelképnek minősül.

Önök szerint mit szimbolizál?

A magyar összetartozást, illetve a hun–magyar folytonosságot.

Miért viselnek ilyen egyenruhát?

A jelképnek a karszalagunkon nincs köze a nemzetiszocializmus időszakához. A H betûre a vád is kitér, szerintük ez a Szálasi-féle nyilaskeresztes párt jelképe volt. Ez nem igaz, hisz a H mai napig Magyarország nemzetközi jele. Az ügyész nekem azt mondta, olyan bejelentést kaptak, hogy horogkeresztes egyenruhások masíroznak Királyhelmecen. A mi egyenruhánk leginkább a Magyar Királyi Honvédség egykori egyenruhájára emlékeztet. Ebben az öltözetben az elmúlt másfél évben több tucat rendezvényen vettünk részt, és eddig soha nem tettek feljelentést ellenünk. Augusztusban például Székelyudverhelyen voltunk egy szoboravatón, a román szerveknek nem volt kifogásuk.

Most miért éppen Királyhelmecet szemelték ki?

A közelsége miatt, az ottani emlékhelyhez feltétlenül el szerettünk volna menni. Meghívtak bennünket a városba, hogy ki, arról nem kívánok nyilatkozni, de nem Bogoly János.

Tisztában van azzal, hogy a mostani feszült helyzetben az önök szlovákiai akciója provokáció?

A rendezvényt még 2008. október 27-én jelentettük be, tehát jóval a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek előtt. Királyhelmecre szabad emberként elmehettünk volna koszorúzni mindenfajta bejelentés nélkül is. Épp azért jeleztük a szándékunkat előre, hogy ha valami kifogás merül fel, akkor a hivatalos szervek megtagadhassák az akció engedélyezését. (Leczo Zoltán)
A teljes cikk nyomtatott ÚJ SZÓ -ban olvasható. http://ujszo.com/

Nincsenek megjegyzések: