HunHétfő

Az önbizalomtól duzzadó hétkezdés érdekében.
Tudtuk-e, hogy hétfőn történt?

Nándorfehérvári diadal:
1421. július 21-én, hétfői napon az egyesült magyar sereg visszaverte II. Mehmed támadását. Rákövetkezendő napon pedig kitört a várból és vereséget mért a török seregre.

Szávaszentdemeteri csata: 1523. augusztus 6-tól 7-ig tartó csatában Bárdy István udvari huszárkapitány megfutamította Ferhád pasa seregét és a Szávába szorította. A magyar veszteség 700 fő volt, míg a török, több ezer embert vesztett el.

Buda visszafoglalása: A tényleges visszafoglalásra is egy hétfői napon került sor. 1686. szeptember 2-án. Ezt három hónapos ostrom előzte meg, ugyanis a várat védő Abdurrahman pasa végsőkig kitartott.

Budaörsi csata: A szembenálló felek a Királypártiak és a Magyar Hadsereg volt. Az egyik oldalon IV. Károly és Lehár Antal állt szemben a másik oldalt vezető Horthy Miklóssal, Nagy Pállal és Gömbös Gyulával. A cél a király visszatérésének meghiúsítása volt. Az 1921. október 23-án és 24-en tartó harcok elején a Királypártiak elfoglalták Budafokot, de a Nagy Pál által vezetett kormányhű erők éjjelre létszámfölénybe kerültek és sikeres ellentámadást hajtottak végre. 24-e, hétfő reggelére bekerítette a király csapatait, így annak visszatérése meghiúsult.

(Íme négy diadal, saját válogatásom szerint a teljesség igénye nélkül. Büszke nemzet vagyunk! Teljen így minden napunk!)

Nincsenek megjegyzések: