A nacionalista nem fasiszta!

Közszájon forgó hiedelem, miszerint a fasizmus és a nacionalizmus valójában egy és ugyanaz. A problémák oda vezethetnek vissza, hogy nem vagyunk tisztában az ideológiákkal, így esik meg az, hogy olyan szavakkal dobálózunk, amely durván sértenek és félrevezethetnek.
Tisztázzuk. A nacionalizmus a 19. században az egyik fő ideológiának számított. Tehát csaknem száz év is áll a nacionalizmus és a fasizmus között. Maga a nacionalista gondolkodás mindig is megosztó volt. Ennek az oka a patriotizmus és a sovinizmus közötti ellentét volt. A patrióta ember a hazaszerető ember. A patriotizmus a tiszta, sallangok nélküli hazaszeretet, amelyből hiányzik a mások megsértésének igénye. A sovinizmusban a nemzeti felsőbbrendűség dominál. Ez teszi hasonlóvá a fasizmussal, ahol a fajok közti ellentéten van a hangsúly. A patriotizmus egy erkölcsi nézet, amely a nacionalizmuson belül helyezkedik el, amely politikai ideológia. A sovinizmus szintén, de ez nem jelenti azt, hogy aki nacionalista az soviniszta is. Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai büszkén felvállalják a nacionalizmust, de elutasítják, hogy soviniszták lennének.

Gyurcsány Ferenc szerint nem csak a nacionalizmus jelent gondot, de az egész radikális gondolkodás mód. A Népszabadságban nyilatkozott miniszterelnök teljes interjúját ellehet olvasni például itt a bumm.sk szlovákiai magyar hírportálon.

Gyurcsány Ferenc aztmondja tehát,hogy aki patrióta, vagy radikális gondolkodású az ugyanolyan ellenség, mint maga a fasizmus. Egy szintre emeli őket, ezért lehet befolyással a nem tisztán látó olvasókra. Talán azért tartja ellenségnek a nacionalizmust, mert cáfolhatatlanul nagy szerepet játszott a totalitárius kommunizmus összeomlásában.

Idézet a Gyurcsány interjúból: "A pénzügyi válság okozta gondok is együttgondolkodásra, közös cselekvésre ösztönöznek bennünket is, ám a volt szlovák kormányfő vélekedése félrevezető, mert a nacionalizmus is súlyos gond. Ráadásul úgy tekint erre az utóbbi problémára, mintha egyenlő lenne a felelősségünk. A tényleges helyzet viszont az, hogy a magyar kormány ádáz ellensége minden szélsőséges és radikális nézetnek, a nacionalizmusnak is, s ezt a lépéseinkkel, döntéseinkkel is egyértelművé tesszük."

Nincsenek megjegyzések: