vörös és kék

Szlovák-magyar konfliktus

Ha valaki fasiszta, félfasiszta jelvényeket használ, és azzal politikai játékot űz, akkor a felháborodás az egekig hatol

 

Magyarország és Szlovákia konfliktusában mind a két nemzet csak sérüléseket szenvedhet - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben.

A kormányfő Eörsi Mátyás (SZDSZ) felszólalására válaszolt, miután a liberális képviselő azt mondta, azért féltették a miniszterelnököt szombaton a szlovák miniszterelnökkel való találkozótól, mert azt látják, hogy a magyar kormány érdeke a kapcsolatok rendezése, azonban a szlovák partnereknél ezt nem így látják.

Az SZDSZ-es politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy "Magyarországon marginális csoportok az utcán randalíroznak, míg Szlovákiában a kormánykoalíció részeként fröcsögnek". Kiemelte: a nemzetek közötti konfliktusok legfőbb vesztesei mindig a kisebbségek.

Eörsi Mátyás azt mondta, mszp_szdszrettenetes volt látni azokat, akik második világháborús egyenruhában masíroztak akár Szlovákiában, akár Magyarországon, és azokat is, akik egy futballmérkőzést arra használtak, hogy sértegessék a vendéglátókat.

A liberális képviselő szerint meg kell találni a törvényeken belüli, jogi módját annak, hogy az újnáci nézetek exportálását megakadályozhassák. Eörsi Mátyás azt is hangsúlyozta, hogy a szlovák demokratikus középpel kell szövetséget kötni.

Gyurcsány Ferenc válaszában kiemelte: nem lát olyan jelentős csoportot egyik oldalon sem, amelynek tagjai úgy gondolnák, hogy "az ő szlovákságuk vagy magyarságuk ellentétben áll a szomszédos ország patrióta hevületével". Hozzátette: lát azonban felelőtlen, forrófejű embereket, csak - fejtette ki - a különbség az, hogy Magyarországon ezek a csoportok alapvetően a társadalom és a közélet perifériáján helyezkednek el. "Végtelenül sajnálom, hogy Szlovákiában ez nem így van".

Közölte: egy ilyen konfliktusban mind a két ország, mind a két nemzet csak sérüléseket szenvedhet. Mint mondta, megbeszélhetik szlovák kollégáikkal, hogy miben látnak problémát a határ egyik vagy másik oldalán, mégis ezekben a vitákban sérül a határon túli magyar közösség, sérül egész Magyarország és Szlovákia is. Ha valaki fasiszta, félfasiszta jelvényeket használ, és azzal politikai játékot űz, akkor a felháborodás az egekig hatol - jelentette ki.

Nincsenek megjegyzések: