Szégyen!

„Küldd el ezt az SMS-üzenetet, különben kib...ott magyar vagy! Ha legalább hétszer megkapod, akkor rendes szlovák vagy” – ez az SMS terjed a szlovák általános iskolás és középiskolás diákság körében. Mindeközben folyamatosan tűnnek el Szlovákiában a magyar helységnévtáblák.

Az interneten is elszabadult a pokol az elmúlt hetekben tovább éleződő szlovák–magyar viszony miatt. A szlovák csevegőoldalakon folyik a magyarok gyalázása – névtelenül és „bátran”. Már az általános iskolások is küldözgetik egymásnak azt az SMS-t, amely szerint aki nem küldi tovább a trágár, magyarellenes szöveget legalább tíz embernek, az nem igazi szlovák. „Küldd el ezt az SMS-üzenetet, különben kib...ott magyar vagy! Ha legalább hétszer megkapod, akkor rendes szlovák vagy” – ez az SMS terjed a szlovák általános iskolás és középiskolás diákság körében, és már nem egy magyar diák is megkapta.

A legnépszerűbb szlovák csevegőhonlapon – amely az Azet.sk webcímen elérhető – néhány éve külön a magyar nemzetiségű fiataloknak is nyitottak egy csevegőszobát. Naponta óránként több száz nagyrészt magyar fiatal beszélget az oldalon, azonban az elmúlt hetek eseményei után a csevegőszobában elterjedtek a magyarellenes felszólalások. Korábban a fiatalok többsége azért látogatott ide, hogy ismerkedjen, beszélgessen magyarokkal, most azért lépnek be jóval nagyobb számban a szlovákok, hogy gyűlöletkeltő felhívásokat írjanak. A csevegés túlnyomó része arról szól, hogy ki tudja durvábban a Duna másik oldalára küldeni a magyarokat.

Szándékosan tépték le a magyar helységnévtáblát?

Lehetséges, hogy szándékosan tépték le a napokban ismeretlenek a Rimaszombatról dél felé kivezető főúton a város magyar nevét jelölő táblát. Szintén a járási székhely magyar nevét jelölő táblát festette le ismeretlen tettes, a táblát egy órán belül helyreállították az útkarbantartó vállalat dolgozói. A besztercebányai kerületi rendőrkapitányság szóvivője, Mária Faltániová szerint a hiányzó magyar helységnévtábla kapcsán eddig még nem érkezett bejelentés, de a hét elején indítottak hasonló esetben vizsgálatot. Az ügyben közvagyon megkárosítása miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A Rimaszombattal szomszédos Jánosi községben is több helyen hiányoznak a magyar helységnévtáblák. Mindössze a járási székhely felőli útszakaszon van meg a frissiben javított, kissé ferdén álló tábla. A rimaszombati regionális útkarbantartó vállalat közúti jelzésekért felelős szakembere, Bozó Zoltán a felvidéki Új Szónak elmondta, Jánosiban már több hónapja hiányoznak a táblák, mert a tereprendezési munkálatok miatt leemelték azokat. Az újakat már megrendelték, valószínűleg a jövő hét elején kihelyezik őket. A gömöri régióban eddig csak elvétve fordult elő, hogy a településnevet jelölő táblákat megrongálták volna.

(ujszo.com)

Nincsenek megjegyzések: