A SZLOVÁKIAI MAGYAROK KÖZEL FELE SZERETNE VALAMILYEN AUTONÓMIÁT

felvidek A szlovákiai magyarok többsége (54 %) úgy véli, hogy a Fico-kormány hatalomra kerülése óta romlott a kisebbségi jogok biztosítása Szlovákiában – derül ki a Fórum Kisebbségkutató Intézet 2008 júniusában készített felméréséből. A kutatás során 800 Dél-Szlovákiában élő magyar felnőttet kérdeztek meg.
A szlovákiai magyarság helyzetével kapcsolatos kérdések a válaszadók mintegy kétharmadát, 62 százalékát érdeklik, 30 százalékát nem. Ugyancsak 62 százalékuk véli úgy, hogy egyéni és kollektív jogok egyaránt szükségesek a szlovákiai magyarság fennmaradásához és fejlődéséhez.
Autonómia: a magyarok harmada nem tud véleményt mondani
Mint arról már korábban beszámoltunk, csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretne olyan területi autonómiát, mely Szlovákia vegyesen lakott területeinek egészére (az ott élő szlovákokra is) kiterjed, míg 4,5 százalék a tömbben élő szlovákiai magyarság területi autonómiáját tartaná helyesnek. Közülünk 16,0 százaléknyian a magyarság egészére kiterjedő kulturális autonómiát óhajt, míg 19 százalék a magyar többségű közigazgatási egységeket szeretne, hivatalos magyar nyelvvel és kulturális, valamint oktatásügyi önkormányzattal. A megkérdezettek egy ötöde – 20 százalék – szerint nincs szükség semmilyen autonómiára, viszont a legnépesebb az a csoport – 31,5 százalék – aki nem tudja, kell-e autonómia vagy sem.

85 százalék ugyanakkor úgy véli, hogy a minket érintő kérdésekről magunknak kellene döntenünk, azaz végeredményben mégis valamilyen önkormányzati modell, autonómia híve.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szlovákiai magyarok 55 százaléka használja az internetet, 32 százalékuk pedig olvas szlovákiai magyar hírportálokat. Az alábbiakban a felmérésből közlünk részleteket:

Foglalkoztatják Önt a szlovákiai magyarság helyzetével kapcsolatos kérdések?
Foglalkoztatják - 62,0%
Nem foglalkoztatják - 30,0%
Nem tudja - 4,0%
Nem válaszolt - 4,0%

Ön szerint, Szlovákiában a közeljövőben megvalósul az autonómia valamely formája?
1. igen - 6,0%
2. nem - 50,0%
0. nem tudja - 40,0%
9. nem válaszolt - 4,0%

TELJES CIKK >>ITT>> FOLYTATÓDIK

A Fórum Kisebbségkutató Intézet "Politikai identitás a szlovákiai magyarok körében"
című felmérésének eredménye bővebben ITT>>>

Nincsenek megjegyzések: