Veszélyben a következő időközi országgyűlési választás?

A Political Capital a januári ferencvárosi időközi országgyűlési választás után egy 2005-ös alkotmánybírósági határozat értelmében kifogással fog élni.
A nemzetközi hírű politikai elemző cég szerint sérti az egyenlő választójog elvét, hogy a választókerületek határai 18 éve változatlanok, bár a kerületekben élő választók száma helyenként több mint a duplájára nőtt.
Törvényben kéne rögzíteni, hogy bizonyos időközönként, körülbelül 8- 10 évenként ezt felülvizsgálják. Legyen arra egy testület, vagy maga a parlament tegye meg saját hatáskörében, hogy ezeket a választókerületi határokat mindig hozzáigazítják a népesség mozgásához – mondta László Róbert, választási szakértő. (DunaTv ITT)
Az Országgyűlés és a kormány is alkotmányos mulasztásban van
Az elméleti felvetés jogos, de jogilag nonszensz az az elképzelés, hogy a parlament alkotmányos mulasztása miatt, a választókerületi határok átrajzolása hiányában megtámadható a választások eredménye. Erről beszéltek lapunknak szakértők és politikusok azután, hogy a Political Capital a minap felvetette: megóvja a januári, ferencvárosi időközi választások eredményét, mert az Országgyűlés az Alkotmánybíróság (Ab) döntése ellenére sem határozott a választókerületek arányosításáról. Szakértők szerint ez az ügy a magyar demokrácia egyik állatorvosi lova, éppúgy, mint a párfinanszírozás vagy az új alkotmány kérdése.
Nem akadályozza sem az időközi, sem az általános parlamenti választás alkotmányos rendjét és megtartását, hogy az Ab által adott határidőig a parlament nem rajzolta újra a választókerületi határokat - válaszolta érdelődésünkre Tóth Zoltán választási szakértő.
(NépszavOnline teljes cikk)

Nincsenek megjegyzések: