A politológiai intézetek szerint 2009 a Jobbik erősödésének és Gyurcsány gyengülésének éve lesz

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint 2009-ben az EP-választások lesznek a döntők: a kis pártok a túlélésért, a Jobbik a bekerülésért, az MSZP pedig a minél kisebb buktáért küzd majd. Ha mégsem sikerült elkerülni a drasztikus vereséget, az Gyurcsány 2010-es miniszterelnök-jelölésébe kerülhet. Kormányváltás nem valószínű.

A 2009-es év egy focimeccshez hasonlítható: két félideje lesz, rövid szünettel, s a hosszabbítás lehetőségével – fogalmazott lapunk kérdésére Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője hozzátette: az első részt feszült küzdelem jellemzi majd, minden párt számára sorskérdés, hogy 2006 óta az első tiszta pártversenyben, az EP-választáson milyen eredményt tud elérni.

„A kispártok és a Jobbik az 5 százalék eléréséért, mintegy 250 ezer szavazó mozgósításáért fognak küzdeni. Sikerük dönti el ugyanis, hány szereplős lesz a következő parlamenti választási kampány. A nagyok közötti meccs nagy kérdése, hogy a közvélemény-kutatások szerinti gyengébbik csapat képes lesz-e behozni a hátrányát” – emelte ki Mráz Ágoston Sámuel.

A politológus szerint június 7-éig, az európai parlamenti választásokig a szocialisták egysége megtörhetetlen, várhatóan jó eredménnyel fogják a pártelnököt újraválasztani. „Amennyiben meglepetésszerű, kiegyenlített eredménye lesz a Fidesz és az MSZP párharcának, a második félidő sem fog változást hozni. Ellenben a szocialista csapat veresége fellazíthatja a csapatkapitány-pártelnökkel szembeni hűséget” – állítja a szakértő.

Mráz azonban úgy véli, mindez nem azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferencet bármilyen puccs fenyegetné. „Pártelnöki újraválasztásával az EP-voksolás után is ő marad az MSZP meghatározó embere, a Fidesz győzelme esetén azonban valószínűleg más lenne a párt miniszterelnök-jelöltje” – mondta a Nézőpont Intézet vezetője, hozzátéve, hogy a „szünetben” és a „második félidőben” ugyanis a személyi kérdések lesznek a legfontosabbak: a pártlisták összeállítása, illetve a kormányfő- és államfőjelöltek megnevezése.

A konszenzus iránti igény időről időre előkerül a politikában, ezúttal a válság kapcsán, amit a kormányfő sikeresen használt ki, zavarba hozva a Fideszt – mondta lapunknak Szomszéd Orsolya. A Vision Consulting elemzője szerint a közvélemény felől érkező elvárás miatt minden politikai erő arra törekszik majd, hogy konszenzusra hajlandónak látsszon, illetve arra képtelennek állítsa be ellenfelét.

Szomszéd Orsolya szerint emellett Orbán Viktor egy korábbi beszédéből is érződik, a Fidesz tisztában van azzal, hogy a válság különösebb rásegítés nélkül is nehéz helyzetbe hozhatja jövőre a kormányt, növelve az elégedetlenséget, vagyis a kormány(fő)váltó hangulat könnyen előtérbe kerülhet. „A kormánnyal szembeni érdekképviseleti tiltakozások intenzitása tehát nőhet, ám a Fidesznek nem kell látványosan ezek mellé állnia” – tette hozzá a politológus.

„Az MDF és az SZDSZ számára sokkal fontosabb lesz ez a választás, mint a két nagynak. Ha nem jutnak be az EP-be, az súlyos következményekkel járhat a 2010-es választási szereplésükre nézve, mivel potenciális szavazóik nem pazarolják majd voksaikat kiesésre esélyes politikai erőkre” – fogalmazott Szomszéd Orsolya.

Szerinte a politikai klíma, a várhatóan növekvő elégedetlenség, valamint az EP-választások tétnélkülisége növelheti a Jobbik esélyeit. Mindez persze sokban függ a Fidesz kampányától, kommunikációjától is. Ám ha a Jobbik sikeresen szerepelne a szavazáson, az komoly erőforrást jelentene számára a jövőre nézve.

(fn.hu nyomán BARIKAD.HU)

Nincsenek megjegyzések: