Maros megye – közel 200 magyar diák nem tanulhat anyanyelvén



Múlt héten került nyilvánosságra az a beiskolázási számokat tartalmazó tervezet, amely szerint a következő tanévben 50 magyar tannyelvű osztályban 1400 diák vehetett volna részt a középszintű oktatásban. Ez azt jelentette volna, hogy az idén végző 1862 magyar nyolcadikosból 462 diák szorul ki az anyanyelvű oktatásból. Ehhez képest a román tagozat mintegy 3700 végzőse 4200 körüli hely közül válogathat.
A Maros Megyei Főtanfelügyelőség mai gyűlésén engedett a tervezetben szereplő beiskolázási számokból: így 50 helyett 60 magyar tannyelvű kilencedikes osztály indulhat a 2009-2010-es tanévben. Vagyis 1400 helyett 1680 diák tanulhat anyanyelvén – azonban ez a beiskolázási szám még mindig túl alacsony a nyolcadikat végző diákok számához képest.
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Civil Elkötelezettség Mozgalom múlt hét végén aláírásgyűjtést szervezett a diszkriminatív tervezet ellen. A petíciót 7748 személy írta alá, az on-line összegyűlt több mint 2000 aláírásból 1500-at sikerült csatolni ezekhez. A listát ma adták le a főtanfelügyelőségen.
Ion Tuşnea főtanfelügyelő a lemorzsolódással indokolta a döntést. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy a román tagozat esetében miért nem számoltak a lemorzsolódási aránnyal, hiszen a 130 román tannyelvű osztály minden egyes nyolcadikat végzett román diákot képes felszippantani.
Asztalos Csaba, a Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke a Transindex kérdésére megerősítette, az általa vezetett testület pénteken, hivatalból vizsgálatot indított. A feleket, vagyis a Maros megyei főtanfelügyelőt és a tanügyminisztérium képviselőit jövő héten hallgatják meg az ügyben.
Romániában törvények biztosítják a kisebbségek nyelvén történő oktatást. Ezek szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van anyanyelvükön tanulni az oktatás valamennyi szintjén és formájában. Ugyanakkor a helyi szükségleteknek megfelelően, az érintettek kérésére szervezhetők csoportok, osztályok, tagozatok vagy iskolák, ahol az oktatás a nemzeti kisebbségek nyelvén történik.
A román alkotmány kimondja: "Az állam garantálja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogát, hogy megtanulják anyanyelvüket, és hogy anyanyelvükön képezzék őket. Ezen jogok gyakorlásának módozatait törvények írják elő”.

Nincsenek megjegyzések: