Hogy lehet az MSZP még mindig 30%-on

Tegnap voltam levágatni a hajamat a 6. kerületben. Beszélgettem a fodrásszal s megtapasztaltam, hogy átlagos, normális emberek egy része – a közvélemény kutatások, de a ferencvárosi választás alapján is - még mindig Ferencet elfogadható politikusnak tekintik, ahogyan az MSZP-t is. Persze az MSZP szavazók egy része teljesen érthetően cselekszik ezek a múlt rendszer jó elvtársai, akik most állami hivatalokban fontos pozíciókat töltenek be, vagy a privatizáció eredményeként gazdagodtak meg, vagy azok akik most élvezik több százezres nyugdíjaikat. De létezik a szavazótáboruknak egy teljesen hétköznapi része is, fodrászok, hentesek, gyármunkások, tanárok, fiatal sikeres menedzserek. Mi motiválja őket, miért ilyen elkötelezettek?
Itt nyilván sok-sok szempontot figyelembe lehetne venni: családi szocializáció, városi vagy vidéki az illető, milyen korú, stb., de jelen esetben inkább koncentrálnék erre az egy bizonyos fodrászra.

Azok az üzenetek, melyek áradnak a nagy kereskedelmi médiumok hírműsoraiból, vagy az ATV, esetleg a Klub rádió műsoraiból eljutnak széles tömegekhez, s az ott hallottakat elhiszik, s ismételgetik ugyanazokat, így a fodrászunk is.
Lássunk néhány pédát: (6. kerület kapcsán, az ingatlan panamáról) „Én nem hiszem el, hogy ezek ilyeneket csináltak, mert ők ( mármint a helyi vezetők) sokat tesznek a kerületben az idősekért, csomagot is küldenek nekik.”, „Ha el is lopták juttattak a pénzből a kerület lakóinak is”, „Egyébként is mindkét oldal lop” .
Más témában „Az nem demokrácia ha a tüntetők, kukákat borogatnak és autókat gyújtanak fel”, „sokan mondják még nem vagyunk érettek a demokráciára”, stb..
Az utóbbi megjegyzésre mondja Lánczi András a zoom.hu-nak adott interjújában, hogy „Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász írta valahol, hogy egy országnak, egy nemzetnek nem felkészültnek kell lennie a demokráciára, hanem a demokrácia által kell demokratikussá válnia. Szerintem is ócska közhely az, hogy ez a nemzet még nem érett meg erre vagy arra. Ilyesmi csak arra való, hogy eltereljék az ember figyelmét.” . De ők Láncziról nem is hallottak nekik Orosz József , Friderikusz vagy Bolgár úr a mérvadó.
Az idézetekből is kitűnhet, milyen szinten képesek manipulálni az embereket nap mint nap, nyilvánvaló dolgokat elmismásolva.
Ebben a szellemi rezervátumban a Fideszt arogáns szervezet, a Jobbik pedig egyenesen az ördögtől való.
Mostanában megnéztem néhány ATV-s műsort én is, csak, hogy szélesítsem a nézőpontomat.
A látottak után nem lepődtem meg, hogy hogyan él tovább a kommunista idők demokrácia és társadalom értelmezése - piac és nyugatbarátsággal kiegészítve - a fejekben.
De mégsem ez a döntő ha arra vagyunk kíváncsiak miért olyan elkötelezet az említett csoport még mindig, hiszen ezeket a forrásokat el lehet utasítani, vagy akár ahogyan sokan tesszük, szembehelyezkedni velük.
A legfontosabb okként a hazugságot látom, Gyurcsány és egyébként az elmúlt húsz év rendszerének hazugságát. Ha elfogadnák azt amit az országban a szemükkel látnak napjainkban, lelepleződnének saját maguk előtt, s összeomlana a tisztes közép osztálybeli család képzete végérvényesen hiszen Feri hazugsága az övéké is.
Ez a helyzet a gyakorta idézet A tanú sorait juttatja eszembe „kicsit sárga, kicsit savanyú de a mienk”. A kérdés az, hogy 5-10 milliós svájci frank alapú lakáshitel törlesztő részlettel amely folyamatosan növekszik mikor jön el a pont, hogy azt mondja, hogy ez citrom. Meddig mondogatják még egymásnak a házastársak, hogy „látod Bánó András is ezt mondja: minden rendben van csak egy kis kilengés a válság nem lesz súlyos, hamarosan visszatér minden a rendes kerékvágásba”.
Közel a hajnal, előbb utóbb mindenkinek fel kell ébrednie.

Nincsenek megjegyzések: