Van élet a földgázon túl

natural gas Az elmúlt hét eseményei minden gondolkodó ember számára világossá tették Magyarország energetikai kiszolgáltatottságát. Sem a simulékony oroszbarát politika, sem a parttalan atlantizmus nem képes a magyar gazdaság és a fogyasztók igényeinek kiszolgálására. A kérdés nem úgy szól, hogy Nabucco vagy Déli Áramlat, hanem úgy, hogy milyen forrásokból lehet pótolni a földgázzal történő energiatermelést és fűtést. Úgy tűnik, hogy a 2010-14-es ciklus parlamenti pártjai közül egyedül a JOBBIK energiapolitikai programja foglalkozik érdemben ezzel a kérdéssel. Nem évtizedek, hanem évek alatt le kell cserélni jelenlegi érthetetlen módon földgázra alapuló fűtési rendszereket: ahol ilyen bőségesen áll rendelkezésre termálvíz és geotermikus energia, ott irracionális gázzal fűteni. Az alaperőműveknek szánt gázerőműveket – amelyekre szabályozási célból jobb híján szükség van - a Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításával, továbbá új blokkal való bővítésével kell kiváltani a hazai uránérc készletre alapozva. A teherszállítást és a személyforgalmat minél nagyobb számban a villamosított vasútra kell terelni, a jelenlegi irányzattal ellentétesen.

A fenti elképzelések egy nemzeti érdekeket figyelembevevő gazdaságpolitika részei, ahol a Magyar Nemzetei Bank nem de facto magánbankként, hanem a gazdaságot éltető pénzt kibocsátó állami bankként működik. A kormány alá rendelt bankóprés biztosítja a fejlesztéshez szükséges összeget. Amennyiben Magyarország időben lép, akkor a környezetbarát technológiákat előállító ipar éllovasa lehet. Ha középtávon képes a leállítandó paksi blokkokat kiváltani, akár megújuló energiaforrásokkal, akár újabb atomerőmű építésével, akkor a fölösleges energiára és a haza lignit készletre alapozva akár az olajfüggőségét is megszüntethetné – vagy legalábbis az országot kevésbé függővé tehetné a kőolaj importtól - metanol előállításával Oláh György Nobel-díjas közgazdász elképzelései alapján.

A földgáz kiváltása nem megy egyik napról a másikra. Addig is valamennyi pártnak – különösen a magát nemzetinek tekintőknek – kötelessége a gázellátás biztosítása. Ennek záloga a visszanacionalizálandó újonnan feltárt alföldi készletek és a gázvezeték, amelynek felépítésére reális esély van, elkerüli Ukrajnát és van honnan gázt beletölteni és továbbítani: a Déli Áramlat.

Dr. Facskó Gábor
JOBBIK Magyarországért Mozgalom
Energiapolitikai Kabinet

Nincsenek megjegyzések: