Újabb hungarofób "szlotajanizmus".

Január 10-én avatták fel azt az emléktáblát Révkomáromban, amely ismételten kiváltotta Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének felháborodását. A tábla a komáromi nagygyűlésről emlékezik meg, amelyet 15 évvel ezelőtt azért tartottak, hogy a Felvidéken élő magyarok kifejezzék önkormányzatiságba vetett hitüket.


„Mindig magunkért, soha mások ellen” – Dsida Jenőtől származik az az idézet, amely a révkomáromi emléktáblán áll. Ján Slota szlovák politikus szerint a tábla szövege uszító és gyűlöletkeltő, ráadásul felháborítónak tartja azt is, hogy a szöveg csak magyarul szerepel a táblán. A Dsida idézet mitől lenne uszító, arra a választ csak Slota őrült agyában lehet megtalálni. Ennél az idézetnél toleránsabbat még az EU sem tudna kitalálni.
Ján Slota szerint ezzel a felirattal törvénysértést követett el a szlovákiai magyar kulturális szervezet, ráadásul a Duray Miklós által felavatott tábla bizonyítja a Magyar Koalíció Pártja autonómiatörekvéseit. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke éberségre szólítja fel honfitársait, és kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy befagyasztassa az emléktáblát állíttató Csemadok állami pénzekből származó bevételeit.

„1994-ben, mikor Slota pártja kormányon volt Mečiarékkal, akkor az állami támogatást megvonták a Csemadoktól, úgyhogy annak már 15 esztendeje pont, úgyhogy állami támogatást, illetve ilyen jellegű állami támogatást nem tud tőlünk megvonni” – ismertette a helyzetet a szlovákiai magyarság kulturális szervezetének egyik vezetője. Petheő Attila azt mondja, a tábla szövege azért van csak magyarul, mert az itt őshonos magyar közösséget így akarták emlékeztetni a 15 évvel ezelőtti eseményekre. Ez pedig nem törvényellenes még Szlovákiában sem. Ha azonban a pozsonyi parlament elfogadja a kulturális tárca által előkészített törvénymódosítást, akkor pénzbírságra számíthat az a szervezet, amely olyan emléktáblát állít, amelyen nincs szlovák felirat. Az Európai Unió és az általa erőteljesen szorgalmazott multikulturalitás jegyében.

Nincsenek megjegyzések: