A választási bizottság törölheti az SZDSZ jelöltjét a ferencvárosi indulók közül

szavazolap2009 Bár az SZDSZ képviselőjelöltjét hetekkel korábban jogerősen nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság, a legújabb jogértelmezés szerint ez megváltoztatható. Így John Emesét vissza lehet léptetni, ha nem hajlandó ezt önként megtenni. A rejtett kamerás felvétellel leleplezett Janás Ferenc választási bizottsági delegált már lemondott, akinek a helyére az SZDSZ a határidőből kicsúszva már nem küldhet mást. A szélsőliberálisok befolyásvesztésének köszönhetően a választási bizottság jobbikos javaslatra a szavazólapon felére csökkentette az SZDSZ-logó méretét.

Az ajánlószelvény-leadási határidő végén a jogerősen nyilvántartásba vett Munkáspárt és Humanista Párt törlésére került majdnem sor, miután a hamisítványok miatt több százra nőtt a „kettős jelölések” száma, és ezért a két párt érvényes cédulái 750 alá csökkentek. A választási iroda figyelmeztetésére azonban a kommunisták 5, a liberális humanisták pedig 22 ajánlószelvényt hoztak még az utolsó pillanatokban, így a választási bizottság újabb határozatban jóváhagyta indulásukat. Bár később, a csalások megállapításával végül a „kettős jelölések” is megszűntek, az eset rávilágított arra: a jelöltek jogerős bejegyzése is visszavonható indokolt esetben.

A helyi választási bizottság a Jobbik javaslatára 5-2 arányban megszavazta, hogy foglalkozik az SZDSZ-es csalás gyanújával, azonban érdemben dönteni csak akkor tud, ha a Hír TV kiadja a testületnek a vágatlan felvételt, amiből bebizonyosodhat, hogy melyik fél magyarázza félre a történetet. A televízió egyelőre nem reagált a bizottság december 31-ei kérésére. Időközben viszont a HVG is „olyan információkhoz jutott, amelyek megerősítették a Magyar Nemzet múlt heti, a párt által hivatalosan tagadott hírét: az SZDSZ helyi szervezete darabonként 2 ezer forintot fizetett a gyűjtőknek, akik között akadt olyan is, aki a busásabb bevétel reményében egyszerűen kilopta a postaládákból a kézbesített ajánlószelvényeket.”

A január 11-ei választás kezdetéig még törölhető az SZDSZ jelöltje, miként a visszalépőket is lehet akár még filctollal kihúzni is az elkészült szavazólapokról a voksolás kezdetéig. A választási bizottság az eléterjesztett mintához képest az SZDSZ logójának területét igazságosan, 50%-kal csökkentette, miután a Jobbik a befoglaló kör méretazonosságát javasolta a pártcímerek közt. A szavazólap mintája a www.jobbik.hu honlapon tekinthető meg.

novak_elod Novák Előd
a Jobbik delegáltja a Bp. 12. OEVK Választási Bizottságba

JOBBIK.hu

Nincsenek megjegyzések: