Kéri László: Meg kell tanulnunk átértékelni a jobboldalt



Ma reggel a Mokka vendége volt Kéri László politológus, akit arról faggattak, hogy szerinte a Jobbik bejut-e a 2010-es választások alkalmával a parlamentbe.

A TV 2 ma reggeli adásában ismét szemtanúi lehettek a nézők a baloldali csúsztatásoknak és a Jobbik elleni indulatgerjesztésnek. A mai nézőknek feltett kérdésük ugyanis nem volt más, mint, hogy Ön tart-e a szélsőjobboldali veszélytől Magyarországon?
Demcsák Zsuzsa (nem oly rég kormányszóvívő jelölt) a kérdést egyfolytában a Jobbikkal kötötte össze. Meghívott vendég Kéri László politológus volt, aki arról volt hivatott beszélni, hogy látja a jelenlegi viszonyokat a ferencvárosi időközi választásokkal kapcsolatban és, hogy szerinte a Jobbik 2010-ben bejut-e a parlamentbe.
Kéri azonnal reagált arra, hogy a Jobbik radikális jobboldali erőt képvisel és nem egyenlő azzal a szélsőjobboldallal, amit jelen esetben a nézőktől kérdeznek és próbálnak összekötni a Jobbikkal. Ő maga nem tulajdonít jelentős figyelmet az időközi választásokra, de mindenképp úgy látja, hogy a Jobbiknak nem csak, hogy nagyon komoly esélye van a parlamentbe kerülésre, de minden bizonnyal be is fog kerülni.
Megemlíti még, hogy érzése szerint a Fidesz középre tolódott és hogy mögötte sorakozik fel a radikális jobboldal, jelen esetben a Jobbik és még utánuk jöhetnek esetleg a szélső jobboldali tényezők. Kéri úgy látja, hogy a Fideszből kiábrándult emberek szépen a Jobbik táborához csatlakozhatnak és, hogy a frissen kikerült két diplomás generáció, akik most ébrednek rá, hogy a két nagy párt csak ígérget, de nem teljesít szilárd táborát alkothatják a radikális jobboldalnak.
Nem mellesleg meglátása szerint, nem érdemes a Jobbikot a MIÉP-hez hasonlítani, mert egy összetettebb pártról van szó, akik vélhetően jobban megállják majd a helyüket a parlamentben.


Nincsenek megjegyzések: