199 igen, 1 nem, 149 tartózkodás

Az országgyűlés elfogadta azokat a jogszabálymódosításokat, amelyek

eltörlik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat.

A vizitdíj eltörlésével a háziorvosoknál átlagosan havi 180 ezer forinttal lesz kevesebb a bevétel, de információink szerint a kormány ehelyett legfeljebb havi 35 ezer forintos kompenzációt fizethet majd.

199 igen, 1 nem, 149 tartózkodás mellett az Országgyűlés  megszavazta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséhez szükséges jogszabálymódosításokat.

A március 9-i népszavazás után a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséhez 10 kormányrendeletet és két miniszteri rendelet kell módosítani. Kikerült a vizitdíj a február 11-én elfogadott pénztártörvényből is, az ugyanis lehetővé tette volna, hogy az egészségpénztárak átvállalják ügyfeleik vizitdíját. A tandíj megszüntetéséhez a felsőoktatási törvényt kellett módosítani.

Az országgyűlés most csak a díjak eltörléséhez szükséges törvénymódosításokat fogadta el, a kieső díjak pótlásáról később születhet döntés. A tandíj esetében nincs mit pótolni, hiszen az egyetemeknek abból csak szeptembertől származott volna pluszbevétele. Mintegy 200 mesterképzésben tanuló hallgató februártól már fizetett tandíjat, ők a befizetett összeget visszakapják.

Nincsenek megjegyzések: