Magyarország elismerte Koszovót

Magyarország elismerte Koszovót

Magyarország elismerte a független Koszovót, a diplomáciai kapcsolatok felvételéről pedig egy-két napon belül dönthet az államfő - jelentette be Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán Budapesten.

SERBIA-KOSOVO-RALLY

"A kormánydöntés megszületett, ez a mai napon a határozatok tárában meg fog jelenni. (...) Az államelismerésről - amelyről a kormány döntött - még a mai napon diplomáciai jegyzékben tájékoztatjuk Szerbia külügyminisztériumát és a koszovói államot is" - mondta Horváthné Fekszi Márta a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatón.
A kormány Koszovó elismerésével párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy tegyen előterjesztést az államfőnek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az új független állammal. A köztársasági elnök várhatóan egy-két napon belül dönthet a diplomáciai kapcsolatok felvételéről - húzta alá.
A tervek szerint a Pristinában - az ENSZ koszovói missziója alatt - már ma is működő diplomáciai misszió alakul majd át magyar nagykövetséggé - mondta az államtitkár.
A szerb kormány abban érdekelt, hogy ne érje atrocitás a vajdasági magyarságot az elismerés miatt. Magyarországnak és Szerbiának is kiemelt figyelmet kell fordítani a területükön élő kisebbségekre - mondta az MTI kérdésére az államtitkár.
A magyar Külügyminisztérium felhívta a szerb hatóságok figyelmét arra, hogy fokozott figyelmet és védelmet biztosítsanak a vajdasági magyarságnak - tette hozzá.21366_6
Az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy a kétoldalú kapcsolatok intenzitása átmenetileg csökkeni fog. Horváthné Fekszi Márta ezt arra reagálva mondta, hogy a szerb külügyminiszter szerdán kijelentette: nem számíthatnak jó kapcsolatokra Szerbiával azok az országok, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét
A magyar kormány a döntés meghozatala előtt egyeztetett a parlamenti pártokkal, így teljes külpolitikai konszenzus van a magyar politikában Koszovó kérdésében. Magyarország azt szerette volna, hogy békében érjenek véget a március 15-i ünnepségek a magyarok lakta határon túli területeken, ezért hozta meg most a döntést - mondta az államtitkár.kosovo
A Külügyminisztérium azon dolgozott, hogy Magyarország Szerbia szomszédjaival együtt ismerje el Koszovót. Ennek jegyében született meg a magyar-bolgár-horvát közös nyilatkozat szerdán. A nyilatkozat kifejezi, hogy fenn akarják tartani a jószomszédi viszonyt, és mindhárom szomszéd abban érdekelt, hogy Szerbia az európai úton maradjon - hangsúlyozta az államtitkár. Magyarország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is egyeztetett a kérdésről az elismerés előtt - fűzte hozzá.
Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Azóta világszerte mintegy harminc ország ismerte el az új államot, köztük több mint egy tucat uniós tagállam.

(MTI)

Már rég esedékes volt, hogy országunk a számunkra idegen birkazabáló albánok koszovói függetlenségét elismerjük.

Most a külügyön a sor, következő lépésként a Magyar autonómia törekvéseket támogassa, lépjen fel határozottan és végre képviselje a Magyar érdekeket.

Nincsenek megjegyzések: