Interjú Vona Gáborral

Március 13-án Mosonmagyaróváron, a Pártok Házában tartott lakossági fórumot Vona Gábor a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke. A rendezvényen szépszámú érdeklődő és szimpatizáns vett részt. Az elnök összefoglalta a jelenlegi politikai, gazdagsági állapotokat, valamint beszámolt a március 12-én a Magyar Gárda ügyében történt bírósági tárgyalásról.
A rendezvény előtt sikerült megszólaltatni Vona Gábort, aki készségesen válaszolt néhány hozzá intézett kérdésre.
- Elnök úr, legyen kedves röviden értékelni a bírósági tárgyaláson történteket és véleményét megosztani velünk!

- A március 12-i napot egyértelmű sikernek tartom, a vágy, ami egyesekben az ellenoldal részéről él, hogy a Magyar Gárda Egyesületet ott helyben feloszlassák, nem teljesült, egy újabb tárgyalási napot kellett a bíróságnak kitűznie, mely május 19-e lesz. Ez egy hosszadalmas procedúra, még ha esetlegesen a hatalom el is éri a célját, bár ennek nem látom a valószínűségét. A tények tudatában március 29-én ismét gárdistaavatás lesz, amely által egy újabb felemelő érzéssel leszünk gazdagabbak.

- A közelmúltban három Jobbik-tag kilépett a pártból, köztük alapító tag is. Mi a véleménye?


- Nem tartom jónak az időzítést, hogy pont a Magyar Gárda tárgyalása előtt hozták ezen döntésüket. Nekem sántít a dolog, hogy két nappal az imént említett tárgyalás előtt jelent meg ez a közlemény a sajtóban, amit persze a baloldali média egyből fel is kapott, és már a Jobbik szétesését vizionálta. Mindenkit meg tudok nyugtatni vagy éppen a baloldalt elkeseríteni, hogy szó sincs a Jobbik szakadásáról, széteséséről – egyszerűen három ember kilépett, ilyen minden párt életében előfordul. Ők megindokolták levelükben, hogy miért léptek ki, mi pedig elfogadtuk kilépésüket, és a párt élete megy tovább. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a három volt tagtársunk már másfél éve érdemi munkát nem végzett a párton belül. Itt volt két vezetőségi tag is, ők nem jártak már vezetőségi ülésekre sem, az országos rendezvényeken nem vettek részt. Még egyszer hangsúlyozom: mindezek ellenére az időzítést nem tartom szerencsésnek.


- Nemzeti ünnepünkön, március 15-én több megemlékezés lesz az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160-ik évfordulóján az egész Kárpát- Medencében és Budapesten is. E jeles ünnep előtt Budapest V. kerületének polgármestere, Rogán Antal különös ötlettel állt elő. Mit szól Ön ehhez?


- Én, Rogán Antal polgármester úr munkáját kritikusan szemlélem, nem igazán fedezem föl az ő politikai mozgásában, hogy a jobboldali pártok, köztük a Jobbik segítette polgármesteri székhez, ugyanis a 2006-os önkormányzati választásokon a Jobbik Rogán Antalt, illetve a Fideszt támogatta az V. kerületben. Ha így folytatódik ez a mozgás, el kell gondolkodnunk, hogy ez a szövetség a részünkről fenntartható-e.


- Egy korábbi interjúban említette, hogy a párt népszerűsége egyre nő és a jelek szerint elérhető a parlamentbe való bejutás, hisz a statisztikák szerint 6-8%-on állnak. Összegezné a jelenlegi helyzetet?


- Igen, valóban ezt állítottam egy fél évvel ezelőtt, azt is mondtam, hogy főleg Kelet-Magyarországon jelentős a Jobbik népszerűsége. Hála Istennek azóta elmondhatom, hogy az ország egész területén, így Nyugat-Magyarországon is egyre nő a támogatók és a tagok létszáma. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy nagyon sok olyan szimpatizáns is van, akik nem merik nyíltan vállalni elkötelezettségüket a párt mellett, mert esetleg kellemetlenségeik lesznek a munkahelyükön. Itt is látszik, hogy ma Magyarországon nem az MSZP-nek, SZDSZ-nek, nem a cigányságnak kell félnie, hanem azoknak az embereknek, akik az ország javát akarják, és akik büszkék arra, hogy magyarnak születtek!

Végül a Magyar Gárda köszönet nyilvánítását idézzük, amelyet a március 12-ei bírósági tárgyalás után tettek közzé.


A Magyar Gárda Egyesület ellen indított per első tárgyalási napja korrekt módon, jó hangulatban telt el. Ismertetésre került a Fővárosi Főügyészség keresete, valamint a védelem ellenkérelme is.
A jelenlegi kormánynak, a mögöttük álló politikai köröknek és az Országos Cigány Önkormányzatnak az a vérszomjas vágya, hogy a mai napon egy rögtönítélő bíróság oszlassa fel a Gárdát, nem teljesült, a bíróság május 19-ére halasztotta a tárgyalást. A védelem - nemzetközi és hazai emberjogi hivatkozások felvonultatása által - bomba erős érvekkel támasztotta alá kérelmét. A mai napot a Magyar Gárda Egyesület egyértelműen sikerként könyveli el. A Magyar Gárdát nem lehet feltartóztatni, mert mögötte széleskörű és feloszthatatlan társadalmi bázis, akarat és szimpátia gyülemlett fel.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki távolról lélekben vagy a helyszínen személyes jelenlétével fejezte ki szolidaritását a Gárda irányába.
Kolompár Orbánnak és embereinek szerencsére gyalázatos provokációjukkal sem sikerült megzavarniuk az eseményt. Az Egyesület megvizsgálja a lehetőségeit annak, hogy az OCÖ vezetője ellen feljelentést tegyünk minősíthetetlen magatartása miatt.

Magyar Gárda Egyesület
Várhelyi Elemér
Győr/2008
FÚSZ, Magyar Jelen

Nincsenek megjegyzések: