Kinek dolgozom?

Régi tervem, hogy végig követem,

mennyire zsákmányol ki az állam ebben a marha nagy demokráciában. Most sok szám jön, de érdemes végigrágni,méginkább végig gondolni.Találtam egy oldalt, ami sokat segített, de ennél asszem egy picit rosszabba helyzet (például bevezették a magánszemélykülönadója vagy az elvárt adó intézményét, stb).Na tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a léggömbhámozóbtahol dolgozom azt mondja,

ad nekem 300.000 Ftfizetést.

Jó sok pénz ez, örülök is neki!

Aztán jön az állam, és azt mondja a bétének, gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez apici lista arról, hogy mit kérek tőled:

Nyugdíjjárulék,

Egészségbiztosításijárulék,

Egészségügyi hozzájárulás,

Munkaadói járulék,

Szakképzésihozzájárulás.

Így aztán mire a amunkáltató levegőt vesz,

máris kifizetett az államnak 102 450 Ft-ot, afizetésünkön felül tehát rögtön 402 450 Ft-jába kerülünk, úgy is vehetjük, hogy ennyi a bruttó fizetésünk.Nade mi sem ússzuk meg, hiszen miután megkapjuka pénzt, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja,itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

SZJA,

Nyugdíj járulék,

Egészségbiztosítási járulék,

Munkavállalói járulék.

És mire feleszmélünk az állam lenyúlt tőlünk 133 500 Ft-ot,

166 500 Ft forintunk marad.

Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba,vásárolok ezt-azt. Egyszerű esetben csak általános fogyasztási javakraköltök, de a termékek árában további

20% ÁFA került bele, tehátebből a pénzből valójában csak 135 750Ft értéket vásárolhatunk, állam ismét eltesz

27 750 forintocskát!

Lehetne még lehet fokozni, ha például üzemanyagotveszünk. Magyarországon az egy liter 95-ös oktánszámú motorbenzint terhelőadómértéke 155.5 forint (53%) a 292,90 forint/literárra számolva, vagyis ez azt jelenti, hogy valójában csak 137,4forint. A többi, vagyis a 155,5 forint, az adó és adójellegű befizetés összege. Tehát ha a fizetésünket benzinre költenénk el, ami extrém persze, de a példa kedvéért mégis, akkor az állam 88 245 Ft-ot kap , mi pedig a vettünk 78 250 Ft értékűüzemanyagot. Ha ezt összeadom 314.200 Ft. Durva, mi? Tehát ha afizetésedből benzint veszel, az állam többet kap summa, mint a teljes fizetésed! Abszurd? Az!

Persze az se jó, ha a pénzünket félretesszük, és lakás veszünkbelőle, hiszen azután illetéket fizetünk (bár a duplán adózott pénzünkbőlvettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét illetéket fizetünk (a triplánadózott pénzünk után negyedszer).

Autóvásárlással se járunk jobban, átírási illeték, gépjárműadó, stb. plusz az üzemanyag lásd fent.

Ha bankba rakjuk fialni, a kamat után 20% adót fizetünk. Hogy ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót. Nézzük tehát a végeredményt: Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyetteremtett,létrehozott valamit. Ehez képest ki keresett a legtöbbet? Az állam keresetta 300.000Ft-os fizetésemen 263 700Ft-ot. Énpedig vehetek árut 135 750Ft-ért.

Emlékszem az átkosban tanultuk (fiatalabbak kedvéért nem volt adó!) ,hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittekmásik 10%-ot! Hogy sajnáluk szegény parasztot,és kérdeztük, dehát milyen alapon? Most pontosan 88%-át húzaz állam a fizetésemen, még sincs pénz semmire, mégis növelik azadóterheinkettovább.

El kéne ezen gondolkozni, kihez folyik az a rengeteg pénz -pártfüggetlenül.

De jó, hogy vége a sötét középkornak! Persze mocskos hazudozó vagyok, csalok a számokkal. Nézz utána a közlönyben, vagy egyszerűen üsd be ebbe az oldalba a fizetésed, a nettófizutmeg oszd el 1.2 -vel (hogykivedd az áfát). http://www.ado.hu/munkaber2008.php Ha már itt jársz nézd meg mennyi EÜ és TB terhet fizetsz, aztán gondolkozz el,

miért fizetsz ezen felül a gyógyszertárban, a fogorvosnál, a szülésért, műtétért zsebbe.

Nincsenek megjegyzések: