A Jobbik a partiumi és erdélyi diákok mellett

A Jobbik Magyarországért Mozgalom mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nagyváradon működő Partiumi Keresztény Egyetem a román tanügy-minisztérium döntése értelmében nem indíthat mesterszakokat és nem államvizsgáztathat, így idén már román nyelven kellett államvizsgát tennie az ott tanuló magyar diákoknak, akik felsőfokú tanulmányaikat magyar nyelven végezték. Természetesen nem kell mondani, milyen nehézségeket okoz ez a most végző harmad- és negyedéves diákoknak.babes bolyai tudomany egyetem

A Jobbik ezt egyértelműen a Partiumban honos magyar kisebbség elleni támadásnak tekinti, mely nyíltan a magyarság erőszakos asszimilációjára irányul. Az már csak hab a tortán, hogy ezáltal az egyetem sem állami finanszírozású, sem EU-s finanszírozású helyet nem kaphat, lévén az akkreditációt a román alsóház határozatképtelenségre hivatkozva halogatja. Szintén kiállunk azon magyar hallgatók mellett, akik a Babes-Bolyai Tudományegyetemen – annak ellenére, hogy kettős szakra jelentkeztek korábban – csupán néprajz szakos diplomát kapnak, így lehetetlenítve el többük például nyelvtanárként való elhelyezkedését.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már azon sem lepődik meg, hogy mindezek ellen a magyar külügy és az RMDSZ sem tesz semmit, hogy a kisebbségeket védő Európai Unióról már ne is beszéljünk. A Jobbik annak érdekében, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő, szorgalmazza az elszakított nemzetrészeken lévő magyar nyelvű felsőoktatási intézmények, valamint csonka hazánk területén található hasonló jellegű oktatási központok minél szorosabb együttműködését.

Dúró József
a Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinetjének elnöke

Nincsenek megjegyzések: