Orbán megpofozná és elzavarná a gárdistákat

Orbán állítólag kitért a Magyar Gárdára is. A feloszlatására kezdeményezett per második napját is sikerrel abszolváló szervezetről a hírek szerint azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket. A sarkos kijelentést érdemes több szemszögből is megvizsgálni.

A következő Fidesz-kormány első két évének tervezett lépéseiről beszélt a hírek szerint Orbán Viktor azon a zárt körű megbeszélésen, amelyet Kéri László politológus rendezett diákjainak a Színművészeti Egyetemen néhány hete. Kéri évek óta rendez ilyen találkozókat, amelyekre politikusokat, közéleti személyiségeket hív meg. A vendégek kötetlenül beszélhetnek, az előadások előtt biztosítják őket, hogy semmi sem szivárog ki az elmondottakból.

Ez a diszkréció a jelek szerint most nem jött össze, ugyanis egy szélsőliberális hírportálon valaki szivárogtatott. Az eset minden bizonnyal nem válik a Fidesz "öszödévé", de érdekes és az orbáni kommunikációban eddig rejtve maradt információkkal lettünk gazdagabbak. Persze amennyiben a napvilágra került mondatok hitelesek. Ennek eldöntését egyelőre a kedves olvasóra bízzuk.

Magabiztosság vagy elbizakodottság?

A Fidesz története egyébként bővelkedik a pillanatnyi népszerűségtől megrészegedő, ezáltal az ellenfelet lebecsülő, az esetleges szövetségeseket pedig megvető időszakok egymásutánjában. Az ilyen korszakoknak általában mindig egy kijózanító választási vereség vetett véget, hogy aztán ciklus közben minden újra kezdődjön. Egyelőre nem tudni, hogy a 2002-es és 2006-os után a 2010-es (vagy korábbi) nagy mellény helyett ismét zakó lesz-e a vége, de annyi biztosnak látszik, a Fidesz már kormányon érzi magát.

A magabiztosságtól duzzadó politikus az összejövetelen állítólag kifejtette, hogy csak mosolyogni szokott az ellene készülő puccsokról szóló híreken, mert valójában nincs ellenfele a jobboldalon, ha formálisan visszavonulna, akkor is ő maradna a jobboldal vezére. Ezt részben annak tulajdonítja, hogy 1948 óta az övé volt az első jobboldali kormány, és olyan ikonok kötődnek hozzá, mint a Nemzeti Színház vagy a Széchenyi-terv.

Orbán a szélsőliberális honlap szerint arról is beszélt, hogy mi történik majd, ha a Fidesz kerül kormányra. Eszerint elárulta azt is, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette.

Akkor most mégsem a Gárda pofoz?

Orbán állítólag kitért a Magyar Gárdára is. A feloszlatására kezdeményezett per második napját is sikerrel abszolváló szervezetről a hírek szerint azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket. A sarkos kijelentést érdemes több szemszögből is megvizsgálni.

Orbán a róla szóló információk szerint retteg attól, hogy tőle jobbra és legfőképpen tőle függetlenül megerősödjön a nemzeti oldal. A KDNP kecskéjének "jóllakatása" végső soron arról szólt, hogy a szalonképesség káposztájának megőrzésével a Fidesztől jobbra zajló mozgásoknak gátat szabjon. Ismerői szerint még Kohl kancellár tanácsolta a fiatal Orbánnak, hogy ne hagyjon magától jobbra senkit, mert abból még jó nem származott. Ez az intelem, valamint az FKGP-vel és főképp a MIÉP-pel való idegtépő kötéltánc minden bizonnyal csak erősítette a Fidesz-vezér radikalizmus-fóbiáját. Ezt bizonyította a hónapokkal ezelőtt Orbán által a Le Mond-nak mondott lesújtó (vagy inkább sértő) kijelentés mindazokról, akik jobbra érzik magukat a Likkud testvérpártjától.

A Gárda felpofozása azért is furcsa elképzelés, mert egyes információk szerint a Fidesz tagságában rendkívül népszerűnek számít az önvédelmi mozgalom, sőt, nagyon sok pártoló tag, mi több, gárdista a Fidesz soraiból érkezett. Egy szerkesztőségünkbe küldött levelében a neve elhallgatását kérő olvasó például az alábbiakat írja: "Nő létemre egy többezres település Fidesz elnöke vagyok, az eredményeink szerint nem is érdemtelenül...Több ismerősöm gárdista...Mikor fogja megkérdezni a tagságtól a párt vezetése, hogy el akar-e határolódni a Gárdától? Én ugyanis nem vagyok hajlandó."

Végül elgondolkodtató az is, hogy a Gárda ügye csak a Gárdára, vagy minden nemzeti érzelmű szavazóra, csoportra vonatkozik-e? Vagyis elképzelhető-e, hogy a közvéleménykutatási eredményektől illuminált állapotba került Fidesz miután a nemzeti, keresztény szavazók voksait besöpörte, úgy lép át rajtuk, mint a használt lábtörlőn? Nem tudni, hogy a Hír TV bulváradásának műsorpolitikája mennyiben reprezentálja a Fidesz stratégiáját, de ott már megkezdődött a "lábtörlés". A kezdeti adásokban még "díszmagyarnak" meghívott Rózsa Norbert olimpiai bajnokot azóta a nemzeti oldalon állónak még jóindulattal sem nevezhető Hajós András, Till Attila és Soma követte. Valószínűleg náluk jobban senki sem képes szórakoztatni a Hír TV nyilvánvalóan jobboldali nézőit.

Eszed, nem eszed, nem kapsz mást! Ha nem eszed? Két pofon, aztán tűnés haza!

index.hu nyomán barikád.hu

Nincsenek megjegyzések: