Magyar Gárda per - második forduló

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkeznek hétfőn az al- és felperesek, valamint az újságírók és az érdeklődők a Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per második tárgyalási napjára a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez.

A Markó utcát a Bihari János a Nagy Ignác utca közötti szakaszon reggel hattól este hatig lezárták. A bíróság épületébe, illetve az elzárt területre csak azok az újságírók és érdeklődők léphetnek be, akik korábban regisztráltak a Magyar Gárda-perre, illetve valamilyen más tárgyalásra van idézésük. gpb_7871

A Bihari János utcánál a kordonokon kívül mintegy 100 egyenruhát viselő gárdista, mellettük mintegy 30, a Kossuth térről már jól ismert demonstráló várakozik. A tárgyalóteremben 63 ülőhely van, és 48 újságíró jelezte részvételi szándékát.

A Fővárosi Bíróság azért hozta ezt az intézkedést, mert a Jobbik által életre hívott Magyar Gárda feloszlatása iránti, az ügyészség által kezdeményezett polgári per első tárgyalási napján „a gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását megakadályozták”.

Az ügyészség mint felperes, a pernyertességének előmozdítása érdekében a felperesi oldalon az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is beavatkozik a Magyar Gárda feloszlatására kezdeményezett polgári perbe, így indítványt, észrevételt tehetnek, és betekinthetnek az ügy minden iratába. ! Az alperes, tehát a Magyar Gárda érdekében többen jelentették be beavatkozási szándékukat: Mónus Áron, az Új Demokratikus Koalíció Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyarok Világszövetsége és a Túlélés '98 Egyesület.katt, mégtöbb kép

Elsőként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jogi képviselője, Egri Oszkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárdára is igaz az a törvényes követelmény, hogy egyetlen olyan társadalmi szervezet sem működhet Magyarországon, amelynek tevékenysége mások jogainak sérelmével jár. Ezután példákkal illusztrálta, hogy a Magyar Gárda rendezvényein olyan kijelentések is elhangzottak, amelyek - álláspontja szerint - sértik mások emberi érzéseit. Egri Oszkár szerint az olyanfajta megjegyzések, mint amiben „kaftános urakra” utalnak, ellenérzést válthatnak ki. Meggyőződése, hogy a Magyar Gárda tevékenysége félelmet válthat ki olyan idős, vallásos zsidókban, akik már szörnyű időket éltek át. A későbbiekben Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is arról beszélt, hogy a hazai cigányságban félelmet kelt a Magyar Gárda létezése és tevékenysége. (Törvénytől nem, d evégre valamitől félnek. Mi sem bizonyítja jobban létjogosultságát és szükségességét a Magyar Gárdának. szerk.)

 

Gaudi-Nagy Tamás, a Magyar Gárda Egyesület jogi képviselője mindenek előtt hangsúlyozta, hogy a perbe vont Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárdával. Ettől függetlenül kiemelte: „a Magyar Gárda rendezvényein eddig semmilyen módon nem jelent meg az erőszak, és az erőszakkal való fenyegetés sem”. Szerinte az, hogy a Gárda tagjai egyenöltözéket viselnek, ízlés dolga. Hangsúlyozta, ha ízlésbeli kérdések miatt betiltanának szervezeteket, az olyan lavinát indíthatna el, ami a jogállam létét veszélyeztetné. Az ügyvéd indítványozta a per felfüggesztését és azt, hogy a bíróság keresse meg a jogi problémával kapcsolatban az Alkotmánybíróságot. gpb_7912

Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület elnökeként azt mondta, az Egyesület célja a nemzetért végzett szolgálat, tevékenységük törvényes, azzal együtt, hogy az Egyesület egyetlen tagja sem gárdista, a Magyar Gárdát testvéri szervezetként tartják számon. Hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban senki hátrányos megkülönböztetése, és bár elismerte, hogy az Egyesület léte és eszméi megosztják a magyar társadalmat, de szerinte hasonlóan megosztja a társadalmat sok más párt és szervezet, többek között az MSZP, a Mazsihisz és az ÖCO is. Azt is kijelentette, szerinte a gárda ügye nem jogi, hanem politikai kérdés.

A tárgyaláson, ha minden igaz, szerkesztőnk is bent tartózkodik. A tárgyalás végeztével a barikád.hu tudósít az eseményről és a fejleményekről.

mti - FH - barikád.hu

Kapcsolódó cikkek (barikad.hu):

Regisztrálni kell a Magyar Gárda perére! 63 férőhely van

Nincsenek megjegyzések: