Kötelező lesz a cigány nyelv

Miközben a Jobbik és a Magyar Gárda tevékenysége folytán egyre szélesebb társadalmi felháborodás kiséri a cigányság törvényen kívüli csoportjainak életmódját, a roma kisebbség jogvédői eredményesen végzik a maguk misszióját. A megoldatlan kérdések - a bűnözés robbanásszerű terjedése és durvulása, a csapnivaló segélyrendszer, a családi pótlékra építő "családtervezési stratégiák", a cigányság köreiben terjedő magyarellenesség stb. - ellenére egy jóval kisebb súlyú, a fentiekhez képest jelentéktelen elemmel bővülhet a hazai cigányság jogi fegyvertára.

Öt éven belül az összes magyarországi közintézményben lennie kell olyan munkatársnak, aki beszéli a beás és a romani nyelvet.

A két cigány nyelv használatának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújt be a kormány - mondta csütörtökön Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. A törvény nem határozza majd meg, hogy egy intézményben hány beás és romani nyelvet beszélőnek kell dolgoznia

A nyelvhasználat kiterjesztése az oktatás, illetve a közigazgatás terén évi ötvenmillió forintos plusz költséget jelent. Gémesi szerint a nyelvhasználat kérdése szorosan összefügg az integrációval. A döntésben így az is szerepet játszik, hogy segítsék a roma foglalkoztatottság növekedését. A kormány a tervek szerint a jövő hét péntekig benyújtja a parlament elé a javaslatot, amelyet akár már idén elfogadhat az Országgyűlés.

(origo nyomán)

barikád.hu

Bővülő jogok, szűkülő kötelezettségek?

Nincsenek megjegyzések: